Demokrate Plužine: Bivši radnici FEP-a od Vlade s pravom traže isplatu 33 zaostale zarade
Foto: Demokratska Crna Gora

Demokrate Plužine: Bivši radnici FEP-a od Vlade s pravom traže isplatu 33 zaostale zarade

Nema volje ni razumijevanja od strane Vlade Crne Gore, nadležnih ministarstava, Privrednog suda da bar razgovara sa predstavnicima bivših radnika FEP-a i nađe način da se riješe problemi, saopšteno je iz Opštinskog odbora Demokrata Plužine.

Naime, kako se navodi, u žižu interesovanja se pojavila FEP Plužine nakon saznanja da je ista od strane Privrednog suda prodata Luki Mićkoviću za 115 000.00€. Ne bi se digla prašina, niti izazvao revolt bivših radnika da je fabrika elektrode prodata za razumnu cifru, ili da je njena prodaja javno ispraćena, čime bi se jasno znalo pod kojim uslovima, sa kojim obavezama i sa kakvim planom pokretanja proizvodnje se daje ovakav objekat za nikakve pare.

"Bivši radnici fabrike od Vlade s pravom traže da im se isplate 33 zaostale zarade, da im se izmire potraživanja i definiše niz neriješenih pitanja. Šta sve ulazi u stečajnu masu? Da li će možda i pojedini radnici, kojima je od otpremnina odbijena značajna količina novca za otkup stanova u tzv. fabričkim zgradama, a koje i pored toga što su platili kompletan iznoz za kupovinu stana, stan nijesu mogli da uknjiže na svoje ime jer je iste te stanove pomenuta fabrika uknjižila kao hipoteku za jedan od kredita? Šta se krije u ugovoru o prodaji FEP-a tražimo da znamo svi mi koji živimo u Pivi, a ne samo bivši radnici. Šta stoji u ugovoru o prodaji fabrike g-dinu Mićkoviću? Koje su mu obaveze? Da li je možda fabrika elektrode prodata bez ikakvih ugovorenih obaveza za mizerne pare", naveli su.

Kako su kazali, postavlja se pitanje da li će i ona kao što je pilana na Breznima završiti na otpadu i uglavnom biti isječena i prodata u staro gvožđe? Na sva ova pitanja žele se čuti odgovori nadležnih institucija.

"Ovom prilikom želimo naglasiti da je više dosta tišine u kojoj se imovina pivskih preduzeća krčmi. Pilana na Breznima je odlaskom u stečaj, uglavnom otišla na otpad. Gater koji je do samog odlaska u stečaj pilane radio besprekorno isječen je za samo par sati i završio je u starom gvožđu. Radnici pilane Brezna su ostali uskraćeni za 6 plata i niz drugih neizmirenih obaveza", naveli su.

Opštinski odbor Demokratske Crne Gore Plužine, kako su istakli, svjestan je da lokalna vlast nije imala ingerencije da riješi probleme FEP-a, svjesni su i ne osporavaju da je lokalna uprava pomagala FEP-u, isto tako su svjesni da je dužnost lokalne samouprave da reaguje na ovakva dešavanja.

Smatraju da niko od političkih subjekata u Pivi ne treba da sjedi skrštenih ruku i čeka kada će fabrika konačno umrijeti.

"Kako je za sazivanje vanredne sjednice SO potreban zahtjev jedne trećine odbornika, ovom prilikom pozivamo sve odbornike SO Plužine, bez obzira na partijsku pripadnost, da uputimo Zahtjev predsjedniku SO Plužine, g-dinu Petru Mitriću da sazove vanrednu sjednicu SO Plužine na kojoj ćemo, nadamo se, konsenzusom donijeti zaključke i reagovati prema nadležnim institucijama da se ovaj problem riješi na najbolji mogući način u interesu bivših radnika i svih Pivljana", zaključili su.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.