Mogerinijeva posle burnog dana u Briselu: Teškoće ostaju, sazvaću novi sastanak
Federika Mogerini

Vjeruje da će predsjednici Kosova i Srbije nastaviti dijalog

Mogerinijeva posle burnog dana u Briselu: Teškoće ostaju, sazvaću novi sastanak

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izrazila je uvjerenje da će predsjednici Kosova i Srbije nastaviti dijalog.

Ona se nada i da će oni u narednim mjesecima postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Pošto danas nije održan zajednički, trojni sastanak sa predsjednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, Mogerinijeva je navela da će sazvati sljedeći sastanak na visokom nivou u dijalogu prije ministarskog sastanka Generalne skupštine UN, koji se održava poslednje nedelje u septembru. 

Mogerinijeva je navela da se sastala pojedinačno s predsjednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, i dodala da "teškoće ostaju", saopšteno je u Briselu. 

"Sazvaću u Briselu novi sastanak na visokom nivou u dijalogu prije ministarske nedelje Generalne skupštine UN da spojimo dvije strane da unapredimo rad na sadržaju sporazuma", navela je Mogerinijeva u saopštenju. 

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prethodno je rekao da Vučić danas u Briselu neće razgovarati s predstavnicima Prištine. 

Đurić je rekao da "nema ni najmanjih uslova da se nastavi dijalog" i optužio Prištinu da je poslednjih dana pokušala da spriječi posjetu predsjednika Vučića Kosovu i da obezvrijedi svaki srpski interes na Kosovu. 

Mogerinijeva je rekla da je tokom prijepodneva u Briselu održala nekoliko rundi razgovora u "bilateralnom formatu o svim pitanjima na stolu" sa Tačijem i Vučićem. 

"Teškoće ostaju. Imam povjerenja u punu posvećenost oba predsjednika da nastave proces i u narednim mjesecima postignu pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, u skladu s međunarodnim pravom", navela je Federika Mogerini u saopštenju. 

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič je pojasnila da se ministarska nedelja Generalne skupštine UN održava poslednje nedelje u septembru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.