Tači u Briselu: Nije bio Vučićev bojkot, razlike su jako duboke
Tači i Mogerini, foto:AA

Tači u Briselu: Nije bio Vučićev bojkot, razlike su jako duboke

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je nakon sastanka sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini u Briselu da ne vjeruje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bojkotovao njihov trilateralni sastanak.

“Ja ne ocjenjujem da je bio bojkot. Mi se obično ovdje u Briselu najprije sastajemo na bilateralnom nivou Kosovo sa Mogerini i Srbija sa Mogerini i to se desilo i sada. Posle se održe i trilateralni sastanci. Mi smo danas pregovarali preko gospođe Mogerini što je i ranije bila procedura i praksa, ali smo konstatovali da su razlike jako duboke i stojimo na jako udaljenim pozicijama i zbog toga je ostalo da se radi na supstanci i našim idejama kako bi narednih dana i na narednim sastancima imali vidan napredak”, kazao je Tači.

Tači je naveo da su sastanci u Briselu jako teški i da je gotovo nemoguće postići sporazum, ali da dijalog nema alternativu i da sporazum zaslužuju ne samo građani Kosova i Srbije, nego je on neophodan za evroatlanske integracije Kosova i Srbije.

Što se tiče posete Vučića Kosovu, Tali je kazao da mu je data dozvola za posjetu ovog vikenda i da je potpuno legitimno da Vučić posjećuje kosovske Srbe, kao što je legitiman i zahtjev da se Preševska dolina pripoji Kosovu. Nije precizirao da li je data dozvola i za posjetu jezeru Gazivode, zbog čega će Vučić možda otkazati posjetu Kosovu.

Takođe je kazao da će konačni sporazum Kosovo-Srbija imati smisla samo kroz obostrano priznanje, te je napomenuo da će sporazum biti potvrđen kroz referendum građana Kosova. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.