Opština Herceg Novi spremna da pomogne hitnu sanaciju Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo
Foto: Opština Herceg Novi

Sastanak roditelja sa predstavnicima lokalne vlasti

Opština Herceg Novi spremna da pomogne hitnu sanaciju Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo

Roditelji učenika područnog odjeljenja Osnovne škole „Dašo Pavičić“, nezavodoljni zbog odluke škole da djeca nastavu pohađaju u Sutorini, danas su se sastali sa predstavnicima lokalne uprave tražeći za svoja nastojanja podršku Opštine, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Kako je saopšteno, sa njima su razgovarali predsjednik Stevan Katić, potpredsjednik Miloš Konjević i sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, koji su pokazali razumijevanje za probleme u kojima su se roditelji našli, ali i konkretnim predlozima odgovorili na njihove molbe za pomoć u zaštiti djece Igala.

Opština Herceg Novi spremna je, navodi se, da pomogne hitnu sanaciju Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo, tačnije izvođenje radova koji su neophodni da djeca u tom objektu mogu bezbjedno završiti ovu školsku godinu.  Saopšteno je da lokalna uprava prepoznaje značaj ovog pitanja za građane Igala i zato odlučna da aktivno učestvuje u njegovom rješavanju, iako je  obrazovanje u potpunosti nadležnost države, tačnije Ministarstva prosvjete.

Roditelji su istakli da su i sami spremni da ulože sredstva za sanaciju, koliko je ko u mogućnosti. Jednoglasni su da održavanje nastave u Sutorini za njih nije opcija, i razočarani što im je ova odluka saopštena kao ultimatum, i to tek prvog dana škole. Dodali su da su na sastanak u Kabinetu pozvali i direktora škole, voljni da zajednički dođu do nekog drugog, prihvatljivog rješenja.

Predstavnici Opštine su iskazali poštovanje roditeljima koji su dvije decenije unazad ulagali sredstva u uređenje Dječijeg odjeljenja, te na taj način uspijevali da sve do ove godine svojoj djeci obezbijede što bolje uslove za rad u tom objektu.

Navodi se da je zajednički zaključak da su lokalna uprava i roditelji spremni da ulože sredstva u hitne radove na sanaciji objekta, a konačna odluka je na upravi škole i Ministarstvu prosvjete.

Dugoročno rješenje: Uknjižiti Dječije odjeljenje na Ministarstvo prosvjete

Kako je istaknuto, ako država zgradu Dječijeg odjeljenja izuzme iz vlasništva Instituta „Dr Simo Milošević“, preknjiži na vlasništvo Ministarstva prosvjete i namjeni je za školu u Igalu, Opština Herceg Novi će finansirati kompletno uređenje objekta, poručio je predsjednik Katić na sastanku, a roditelji podržali.

Zvaničan stav Opštine je, kako se navodi, da je ovo izvodivo i najbolje moguće rješenje za dugoročno rješavanje pitanja škole u Igalu. Ukoliko država, kao većinski vlasnik Instituta učini ovaj ovaj korak, lokalna uprava će opredijeliti sredstva potrebna za potpuno privođenje objekta namjeni.

Katić je rekao da će se nakon sastanka odmah dopisima obratiti upravi škole i Ministarstvu prosvjete, prenijeti im zaključke sastanka i još jednom inicirati rješavanje ovog problema na način koji je prihvatljiv prije svega đacima i roditeljima, kako za ovu školsku godinu, tako i dugoročno.

Kako je dodao, do sada se u nekoliko navrata obraćao ministru prosvjete, poslednji put u februaru ove godine, ukazujući na problem nepostojanja škole u Igalu, koje je najveća hercegnovska mjesna zajednica, kao i prebukiranosti matične škole na Toploj, ali odgovore nije dobio. Vjeruje da će glas roditelja i aktuelna situacija dodatno ukazati na obim ovog problema i podstaći nove korake u njegovom rješavanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.