Stari studenti plaćaju i prijavu i 50 eura po ispitu
Ilustracija , foto: UCG

Prema Odluci UCG donijetoj 4. jula

Stari studenti plaćaju i prijavu i 50 eura po ispitu

Studente koji su studije na Univerzitetu Crne Gore UCG upisali prije 2003. godine, a koji su riješili da studije privedu kraju u septembarskom roku, moraće da plate 50 eura za svaki ispit.

Naime, prema odluci UCG, donijetoj 4. jula i objavljenoj u Biltenu 20. jula, da bi ostvarili pravo na polaganje ispita ovi studenti moraju najprije platiti školarinu, odnosno iznos od 50 eura po preostalom broju ispita.

Jeleni, studentkinji prava iz Podgorice, ova odluka donosi dodatne troškove, zbog kojih će se, kako kaže, zadužiti.

“Baš sam se iznenadila. Ostalo mi je četiri ispita, čije sam polaganje morala da odložim do sad zbog zdravstvenih problema i poslovnih i porodičnih obaveza. Međutim, na fakultetu su mi kazali da prije prijave ispita moram da platim nekakvu aktivaciju, koja u mom slučaju košta 200 eura. Kada se uzme u obzir da moram platiti i same prijave ispita cifra nije mala, ali za tako mali broj ispita ću se zadužiti. Ne znam šta će kolege kojima je ostalo 10 ili 15 ispita, a ima ih dosta”, kazala je Jelena Dnevnim novinama.

Takođe, ona je u nedoumici da li u ovom septembarskom roku može polagati ispite po pravilima koji su važili prije odluke UCG donijete 4. jula.

“Nisu znali da mi kažu da li to već važi, odnosno da li se septembarski rok računa u školsku 2018/19 ili prethodnu godinu, jer čekaju da im to kažu iz uprave Univerziteta”, kazala je Jelena.

Starim studentima je krajem jula još jednom produžen rok za polaganje zaostalih ispita. Naime, oni koji su počeli studije prema nastavnom planu i programu koji je važio prije početka primjene Bolonjske deklaracije moći će pod istim uslovima da ih završe, odnosno do kraja studijske 2018/19 godine. To je predviđeno izmjenama Zakona o visokom obrazovanju koje je usvojio crnogorski parlament krajem jula.

Dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević za Dnevne novine objašnjava da se odluka Skupštine o produženju roka za polaganje ispita za stare studente mora poštovati, ali i odluka UCG. To znači da oni mogu polagati ispite u ovom septembarskom roku, ali ipak moraju platiti školarinu od 50 eura po ispitu.

Izvor: Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.