Ljubomir i Enes nakon transplatacija: Beskrajno im hvala zato što su spasili pet života
Foto: Screenshot /RTCG

Slave nove rođendane

Ljubomir i Enes nakon transplatacija: Beskrajno im hvala zato što su spasili pet života

Ljubomir i Enes, godinama su bili na programu hemodijalize, zahvaljujući transplantaciji bubrega, zakoračili su u novi život.

''Moje najiskrenije saučešće familiji i beskrajno im hvala zato što su spasili pet života", saopštio je Ljubomir Tapušković iz Podgorice, koji je dobio jedan od pet organa iz osobe koja je umrla, a čija je familija odlučila da donira njegova dva bubrega, srce, pluća i jetru.

"Na dijalizi sam bio pet godina i desilo se da sam dobio organ", kaže Tapušković,prenosi RTCG.

Enisa Ferizovića poziv iz bolnice je praktično šokirao.

"Iskoristio bih priliku da zahvalim dr Marini Ratković, specijalizovanom timu iz Hrvatske i svim našim domaćim doktorima. Zahvalio bih i familiji Bakić koja nam je omogućila da imamo novi rođendan i da krenemo u novi život", kaže pacijent Ferizović.

Iako je bilo 10 potencijalnih primaoca, nakon detaljnih analiza, utvrđeno je kojim pacijentima se može uraditi transplantacija bubrega.

"Transplantacija je najbolja terapijska opcija kada neki organ otkaže," kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović. 

U isto vrijeme Crna Gora postala je punopravna članica Eurotransplanta, međunarodne organizacije koja posreduje i koordinira razmjenu organa za presađivanje.

"Crna Gora postaje član porodice od 100 miliona stanovnika, i mogućnost dobijanja organa činimo izvjesnijom za naše građane. Očekujemo da će vrijeme čekanja na transplantaciju organa u Crnoj Gori biti značajno smanjeno za sve one kojima je organ zaista potreban", rekao je danas ministar zdravlja Kenan Hrapović.

U Kliničkom centru Crne Gore izvršena je eksplantacija srca, pluća, jetre i oba bubrega sa moždano mrtvog pacijenta, čime su spašeni životi pet osoba iz naše i država Eurotransplanta, a u cijeli proces bilo je uključeno 30-ak crnogorskih ljekara. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.