Đukanović u rezidenciji na Cetinju primio novoimenovane ambasadore
Foto: Kabinet Predsjednika CG

Đukanović u rezidenciji na Cetinju primio novoimenovane ambasadore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Narodne Republike Kine, Liu Đina Savezne Republike Njemačke,Roberta Hajnriha Vebera, Mađarske, Jožefa Nedješija Republike Makedonije, Mihajla Trpkoskog i Republike Poljske, Artura Dmohovskog.

 Đukanović je po završetku ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i tom prilikom im poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Đukanović je sa ambasadorom Kine razmijenio ocjene o tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima dvije države, koji su obogaćeni savremenom saradnjom i brojnim zajedničkim projektima, prije svega  izgradnjom auto-puta, ali i kreditiranjem obnove pomorske flote, rekonstrukcijom pruge i izgradnjom vjetroelektrane.

"Crna Gora i Kina utemeljili su svoje odnose i na polju obrazovanja i kulture i zdravstva. Dvije države posebno uspješnu saradnju imaju i u okviru inicijativa 16+1 , kao i „Pojas i put“, zahvaljujući novoj inicijativnosti Kine prema evropskom kontinentu i Balkanu", kazao je Đukanović.

U tom smislu Đukanović je istakao da se Crna Gora raduje uspjesima Kine, napominjući da članstvo Crne Gore u NATO i odlučnost da postanemo članica EU, ne dovodi u pitanje tradicionalna partnerstva. Zahvalio je na pozdravima kineskom predsjedniku Si Đipingu i pozvao ga da posjeti Crnu Goru. Ambasador Liu Đin je zahvalio na prijemu uz podsjećanje na ocjenu predsjednika Kine da su odnosi na najboljem nivou u istoriji.

Predsjednik Đukanović upoznao je ambasadore iz Evrope sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, posebno sa strateškim pravcima u spoljnopolitičkoj agendi.

"Ponovio je jasnu opredijeljenost Crne Gore da nakon prijema u NATO postane i punopravna članica Evropske Unije, ističući da je dalje proširenje i  očuvanje vizije ujedinjene Evrope najbolji put ka stabilnosti i prosperitetu ZB, ali i globalnoj konkurentnosti EU. Razumijevajući potrebu konsolidacije EU, istakao je da to ne smije zaustaviti proces proširenja i dalju evropeizaciju balkanskih društava", navodi se u saopštenju.

AG8A1691

Veber i Đukanović

Crna Gora će, kazao je Đukanović biti i ubuduće snažan promoter evropskih vrijednosti u regionu i raditi na dostizanju evropskog kvaliteta života.

"U tom kontekstu, za Crnu Goru je izuzetno važan aktivan politički dijalog i pažnja jedne tako znacajne zemlje u Evropi i svijetu kao što je Njemačka", kazao je Đukanović novoimenovanom ambasadoru.

Pozdravio je pristup i podršku Njemačke integraciji ZB, koja je konkretizovana i kroz Berlinski proces.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo opredjeljenjem njemačke vlade da podstakne investitore da ulažu u Crnu Goru, jer uprkos dobrom tempu ekonomskog i demokratskog razvoja, ima još dosta posla do sustizanja evropskog kvaliteta života.

"Saradnja dvije države kao članice NATO i dinamičan politički dijalog na visokom nivou, snažan su impuls produbljivanju ekonomskih i drugih odnosa", ocijenio je Predsjednik, što je potvrđeno i prilikom nedavne posjete premijera Markovića Berlinu.

Ambasador Veber je poručio da njegova zemlja želi da bude strateški partner Crnoj Gori i podrška na putu ka EU. Njemačka podržava pojedinačan  prijem novih članica u Uniju po zaslugama, kazao je ambasador, i prepoznaje napore i ogromne rezultate Crne Gore i njenu lidersku poziciju u regionu.

AG8A1808

Nadješi i Đukanović

U razgovoru sa ambasadorom Mađarske posebno je ukazano na kontinuiranu i ključnu podršku te države Crnoj Gori za prijem u NATO i u procesu evropskih integracija.

"Sa ciljem održavanja ekonomskog rasta i daljeg ekonomskog i demokratskog prosperiteta Crne Gore, saradnja sa mađarskim partnerima biće važna i u narednom periodu", istakao je Predsjednik, što je potvrđeno i prilikom nedavnog susreta sa premijerom Orbanom u Podgorici.

 Ambasador Nedješi potvrdio je interes Budimpešte  da se na bazi odličnih bilateralnih odnosa, politički rezultat valorizuje i u sferi ekonomije. On je u tom kontekstu informisao o formiranju fonda za ZB u kojem se očekuje da Crna Gora bude jedan od istaknutijih partnera i najavio potpisivanje Međuvladinog sporazuma o razvojnoj saradnji između Crne Gore i Mađarske.

Tokom prijema makedonskog ambasadora, posebno je ukazano na značaj tradicionalno dobrih odnosa, i na perspektivu saradnje u regionalnom i integracionom kontekstu.

AG8A1947

Trpkoski i Đukanović

Predsjednik Đukanović pozdravio je  postizanje sporazuma Makedonije sa Grčkom, što će, kako je kazao, dati impuls njenoj  daljoj evropskoj i evroatlantskoj perspektivi, kao i stabilnosti regiona.

"Crna Gora će sa svojim iskustvom  Makedoniji biti podrška i partner", kazao je Đukanović.

Ambasador Trpkoski zahvalio je Đukanoviću i institucijama Crne Gore na doprinosu izgradnji međudržavnih odnosa, ali i prijateljstva dva naroda. Zajednički je ocijenjeno da dvije države imaju potencijala i za snaženje ekonomske saradnje u obostranom interesu.

O odličnim bilateralnim odnosima razgovaralo se i tokom prijema poljskog ambasadora.

AG8A2016

Dmohovski i Đukanović

"Zajedničke vrijednosti i razmjena iskustava na najvišem političkom nivou, dobra su osnova za produbljivanje saradnje Crne Gore i Poljske", ocijenio je Đukanović.

Zahvaljujući za podršku te zemlje strateškim prioritetima Crne Gore, Đukanović je iskazao zadovoljstvo da država poput Poljske razumije potrebe ujedinjenja Evrope i perspektive ZB.

Ambasador Dmohovski potvrdio je snažnu podršku Poljske  integraciji Crne Gore i ZB. Poljska je spremna da podijeli svoja iskustva u tom procesu i podstakne evropeizaciju ZB u okviru rukovođenja Berlinskim procesom naredne godine.

Novoimenovani ambasadori u Crnoj Gori su prilikom današnje predaje akreditivnih pisama prenijeli  Đukanoviću  izraze uvažavanja i pozdrave predsjednika država koje predstavljaju, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.