Odluka u korist Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu
Ilustracija

Odluka u korist Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u predmetu Bogojević protiv Crne Gore, kojom je proglasio neprihvatljivom podnijetu predstavku u skladu sa članom 35 st. 1 i 4 Evropske konvencije o ljudskim pravima, saopštila je zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavličić.

"Navedeni predmet Kancelariji zastupnika Crne Gore (Vladi Crne Gore) najprije je komuniciran kao WECL (well established case law) predmet, odnosno kao predmet koji po stanovištu Evropskog suda predstavlja dobro ustanovljenu sudsku praksu kada su u pitanju povrede Konvencije na koje se podnosilac predstavke žalio, pa je u skladu sa tim ponuđeno zaključenje sudskog poravnanja.

Nakon ispitivanja dostavljene dokumentacije i razmatranja svih okolnosti predmeta, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava nije prihvatila ponuđeno sudsko poravnanje u konkretnom slučaju i uspjela je da svojim argumentima, koje je iznijela u odbrani, ubijedi Evropski sud u neosnovanost predstavke", navodi se u saopštenju Vlade.

Podnosilac predstavke Mirko Bogojević je državljanin Crne Gore, koji se u konkretnom slučaju žalio na povredu člana 6 st.1 Konvencije (dužina trajanja parničnog postupka) i člana 14 Konvencije (diskriminacija).

"U septembru 1998. godine zajedno sa 30 drugih akcionara Akcionarskog društva “Mašinopromet rezervni djelovi” iz Podgorice pokrenuo je postupak pred Osnovnim sudom u Podgorici, tražeći utvrđivanje ništavosti ugovora o privatizaciji-kupoprodaji akcija, koji je bio zaključen između državnih fondova (Fonda za razvoj, Fonda PIO i Zavoda za zapošljavanje) sa jedne strane i privatnog preduzeća “Salex” Podgorica, sa druge strane.

Međutim, Evropski sud je prihvatio argumente koje je zastupnica iznijela u svojoj odbrani i utvrdio da je podnosilac predstavke podnio predstavku nakon što mu je bila uručena odluka Ustavnog suda", kažui z Vlade. 

Prema nalaženju Evropskog suda, ustavna žalba u to vrijeme nije bila djelotvorno pravno sredstvo za dužinu trajanja postupka, već je ista postala djelotvoran pravni lijek 20. marta 2015. godine, odnosno od presude Siništaj i drugi protiv Crne Gore.

Evropski sud je kako se pojašnjava, utvrdio da je podnosilac predstavke trebao uložiti svoju predstavku u roku od 6 mjeseci od dostavljanja odluke Vrhovnog suda Crne Gore, zbog čega je ona proglašena neprihvatljivom zbog prekoračenja roka. 

"Podnosilac predstavke se žalio i na član 14 Konvencije, ali je utvrđeno da je taj dio predstavke nekompatibilan ratione materiae sa odredbama Konvencije u smislu člana 35 stav 3 (a), pa je odbijen u skladu sa članom 35 stav 4", saopšteno je.

Odluka Bogojević protiv Crne Gore objavljena je danas na sajtu Evropskog suda za ljudska prava, a nakon što bude prevedena na crnogorski jezik, biće objavljena na sajtu Vrhovnog suda Crne Gore i u Službenom listu Crne Gore. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.