Imate problem sa probavom? Jedite ŠLJIVE!
Ilustracija

Djeluju i na pamćenje, kosti, kožu...

Imate problem sa probavom? Jedite ŠLJIVE!

Ako imate problem sa probavom, jedite šljive. Stručnjaci tvrde da konzumiranjem samo 50 grama šljiva dnevno može da riješe problem zatvora ako tu količinu plodova, svježih ili suvih, jedete tokom tri nedjelje.

Od toga će biti i raznih drugih blagodeti, jer su šljive korisne u prevenciji visokog holesterola, oboljenja srca i bubrega, bolesti jetre, reume, a povoljno djeluju i na pamćenje, kosti, kožu...

Šljive su, zapravo, jedan od najstarijih narodnih ljekova za regulaciju probave. Ovaj prirodni laksativ, za razliku od velikog broja farmaceutskih, ne povećava opasnost da dodatno ulijenjite crijeva i da se na njega naviknete,pipu Novosti.

Šljive zbog sadržaja pektina koji u crevima nabubri omekšavaju stolicu. To je vrlo bitno kod liječenja hemoroida ili oboljenja crijeva, a regulisanjem probave prevenira se karcinom debelog crijeva.

Svježi plodovi šljive, tvrde stručnjaci, podmlađuje i regenerišu organizam i pomažu u sprječavanju nastanka bora.

Iako možda izgleda nevjerovatno, slatki svježi plodovi šljive preporučuju se i u mnogobrojnim dijetama. Iako, kao i svako voće, sadrže šećer, šljive povezuju masti iz hrane koje se unose u organizam a zatim ih izbacuju. Bogate su i kalijumom, pa zahvaljujući tome "podižu energiju" i otklanjaju simptome umora.

Kanadski nutricionisti su ustanovili da šljive pomažu i u kontroli nivoa šećera u krvi, zbog čega mogu da budu efikasne u prevenciji dijabetesa.

S druge strane, istraživači Univerziteta Florida i Oklahoma su posle 12 mjeseci prikupljanja rezultata među ženama u postmenopauzi ustanovili da su one koje su redovno jele šljive imale znatno veću gustinu kostiju, a time i manji rizik od nastanka osteoporoze. Tokom ovog testiranja ispitanice su jele suve šljive.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.