Gej seks u Indiji više nije krivično djelo
Foto: Ilustracija

Ukinuta zabrana iz 19. vijeka

Gej seks u Indiji više nije krivično djelo

Vrhovni sud u Indiji presudio je danas da gej seks više nije krivično djelo u toj zemlji od 1,25 milijardi stanovnika, u istorijskoj odluci kojom se okončava zabrana iz 19. vijeka.

Najviša sudska instanca u Indiji ocijenila je ilegalnim stari član indijskog Krivičnog zakona u kome se seksualni odnosi osoba istog pola smatraju krivičnim djelom.

"Taj zakon je postao oružje za maltretiranje LGBT zajednice", izjavio je predsjednik Vrhovnog suda Dipak Misra, prenosi Beta.

Odlukom Vrhovnog suda preinačuje se presuda iz 2013. godine kada je podržan zakon iz kolonijalne ere, poznat kao član 377 prema kome se gej seks ocjenjuje kao "nepriprirodan prekršaj".

Radi se o jednom od najstarijih zakona na svijetu u kome se gej seks smatra krivičnim djelom, i Indija je bila nevoljna da ga ukine, navodi BBC.

Aktivisti ispred suda glasno su pozdravili odluku, a neki su briznuli u plač kada je objavljena.

Indijske gej i transrodne zajednice dugo su se borile da se ukine član 377, prema kome je bilo moguće da osobe koje učestvuju u kako je navedeno "neprirodnom seksu", dobiju i do 10 godina zatvora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.