Zbog bježanja s časova roditelje čeka kazna od najmanje 110 eura!
Foto:EPA

Austrija

Zbog bježanja s časova roditelje čeka kazna od najmanje 110 eura!

Nova školska godina u Austriji donijela je izvjesne novine za đake, prije svega kazne za bježanje iz škole, dok će đaci prvaci koji ne znaju dovoljno njemački da bi pratili nastavu, morati da pohađaju nove „razrede njemačkog jezika“.

Ukupno će od ove jeseni biti uspostavljeno oko 700 odjeljenja njemačkog jezika širom zemlje, a cilj tih odjeljenja je da mališani najprije nauče njemački kako bi mogli da pohađaju normalnu nastavu sa svojim vršnjacima.

U tim razredima imaće poseban program od 15 do 20 sati učenja njemačkog, dok će zajedno sa ostatkom razreda pohađati nastavu crtanja, muzičkog, fizičkog.

Nakon svakog tromjesečja provjeravaće se znanje njemačkog i oni će, ako ispune uslove standardizovanog testa, koji još nije izrađen, biti prebačeni u normalne razrede ili će dalje nastaviti, a najduže moguće da pohađaju zasebnu nastavu njemačkog je četiri tromesečja.

Od ove školske godine pooštravaju se kazne za bježanje iz škole, tako da će đaci koji neopravdano budu izostali sa nastave četiri puna dana biti prijavljeni nadležnim opštinskim vlastima, a roditelje čeka kazna od najmanje 110 eura.

Pored toga, i kod najmanjeg nepoštovanja obaveze pohađanja škole direktori i nastavnici imaju mogućnost da preduzmu hitne mjere, od razgovora sa roditeljima, do ukora.

Inače, ove školske godine upisano je u Austriji oko 85.100 đaka prvaka.

Organizacija „Folkshilfe“ izračunala je da dijete košta roditelje mjesečno 625 eura.

Materijalni troškovi po djetetu iznose oko 300 eura –– 120 za stanovanje, 115 za hranu i oko 65 eura za odjeću.

Do 200 eura mora da se izdvaja mjesečno za obrazovanje. Dalje aktivnosti u slobodno vrijeme koštaju u prosjeku 95 eura mjesečno, a 30 eura košta njega i zdravstvena briga.

To, kako navodi ta organizacija, znači da su troškovi daleko veći od onih koje vlada iznosi u javnost, kada razmišlja o mjerama štednje.

Tanjug/RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.