Samit dvije Koreje od 18. do 20. septembra
Foto: Getty Images

Razgovori o nuklearnom razoružanju

Samit dvije Koreje od 18. do 20. septembra

Severnokorejski vođa Kim Džong Un i južnokorejski predsjednik Mun Džae-in imaće treći samit u Pjongjangu od 18. do 20. septembra da razgovaraju o nuklearnom razoružanju, objavljeno je danas u Seulu.

Tokom susreta dvojica vođa razgovaraće o pitanjima kao što su praktične mjere koje treba preduzeti za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, rekao je Čug Eui-jong, savjetnik za nacionalnu bezbjednost južnokorejskog šefa države poslije povratka iz Pjongjanga.

Datumi sastanka na vrhu utvrđeni su juče tokom Čungove posjete Pjongjangu kada je on predao sjevernokorejskom vođi pismo južnokorejskog predsjednika.

Kim Džong Un je izrazio spremnost da sarađuje sa Seulom kao i sa Vašingtonom na denuklearizaciji, dodao je južnokorejski izaslanik.

"Kim Džong Un je izrazio čvrstu riješenost za denuklearizaciju Korejskog poluostrva s namjerom da blisko sarađuje s SAD da ostvari taj cilj", rekao je Čung.

Iz Južne Koreje je saopšteno da su njeni izaslanici predali poruku američkog predsjednika Donalda Trampa sjevernokorejskom vođi a da je on njima dao poruku koju treba da predaju Trampu.

Portparol južnokorejskog predsjednika rekao je danas da Južna Koreja ima poruku od Kim Džong Una za Trampa i da će je proslijediti u SAD. Nije otkriven sadržaj Trampove poruke Kimu ni uzvratne poruke sjevernokorejskog vođe američkom predsjedniku.

Portparol je rekao da će glavni južnokorejski izaslanik Čung danas razgovarati s američkim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džonom Boltonom da ga obavijesti o svom sastanku s sjevernokorejskom vođom.

On je rekao da je Tramp zatražio tokom ranijeg telefonskog razgovora s predsjednikom Južne Koreje Mun Džae-inom da južnokorejski šef države bude "glavni pregovarač" i da posreduje između Vašingtona i Pjongjanga.

Na istorijskom samitu Donalda Trampa i Kim Džong Una 12. juna u Singapuru postignut je kompromis o potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, ali je dogovor bio neprecizan najavljeno je da će se uslovi i datumi odrediti tokom kasnijih pregovora.

To obećanje bilo je daleko od prvobitnog cilja SAD, što je bila "potpuna, provjerljiva i nepovratna denuklearizacija" Sjeverne Koreje.

Propratni pregovori Vašingtona i Pjongjanga tapkaju u mjestu već nedjeljama.

Međutim južnokorejski izaslanik je rekao da povjerenje sjevernokorejskog vođe u Trampa ostaje nepromijenjeno.

"Kim je rekao da ima teškoća u pregovorima Sjeverne Koreje i SAD ali da je njegovo povjerenje u Trampa nepromijenjeno", rekao je južnokorejski izaslanik.

Sjevernokorejska agencija KCNA je takođe izvijestila da je Kim ponovio svoju volju za denuklearizacijom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.