U CG oko 8.000 građana ne zna da čita i piše
ilustracija

Starija populacija

U CG oko 8.000 građana ne zna da čita i piše

U Crnoj Gori nije toliko loša situacija kada je u pitanju nepismenost stanovništva, a brojke pokazuju da u našoj zemlji ima oko 8.000 građana koji ne znaju da čitaju i pišu, kazao je Goran Drinčić s Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

On je, gostujući u Jutarnjem programu Nacionalnog javnog servisa, saopštio da posljednji podaci popisa stanovništva iz 2011. godine pokazuju da je riječ o starijoj populaciji koja nije imala dovoljno mogućnosti da prođe kroz školski sistem.

Govoreći o statistici pismenosti kod djece, Drinčić je rekao da je taj procenat značajno manji.

"Jedini problem koji postoji u Crnoj Gori su vrlo izolovana područja, odnosno neke eventualno nacionalne manjine, kod kojih postoji tradicionalno problem", kazao je on, prenosi portal Rtcg.

Drinčić je podsjetio da se ulažu veliki napori u rješavanju tog problema, koji bi trebalo da bude poptuno eliminisan.

On je rekao da nivo opšte pismenosti u regionu nije na zabrinjavajućem nivou, poput drugih djelova svijeta, kao što su Južna i Istočna Azija. U Evropi je, kazao je, situacija značajno bolja.

Komentarišući to što se u govoru omladine koristi dosta "tuđica", on je rekao da svjesno igranje jezikom nije problem.

"Svaki medij ima svoju neku konvenciju na kojoj komuniciramo i nijesu ista pravopisna pravila i pravila lijepog izražavanja na društvenim mrežama, kao što je to u službenoj komunikaciji. Problem je ako neko nije u stanju da prilagodi svoj jezik situaciji. Nećemo na isti način razgovarati sada za TV, ili ako sjednemo u kafanu", kazao je Drinčić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.