Djevojčica dvije nedjelje štrajkuje zbog klimatskih promjena
Foto: Twitter

Djevojčica dvije nedjelje štrajkuje zbog klimatskih promjena

Jedna 15-godišnjakinja iz Švedske odbija da ide na nastavu sve do izbora u toj zemlji 9.septembra kako bi skrenula pažnju na klimatske promjene.

Greta Tunberg, već dvije sedmice, svakog dana, sjedi na pločniku ispred švedskog parlamenta u centru Stokholma, dijeleći letke na kojima piše: "Radim ovo jer vi odrasli uništavate moju budućnost."

Djevojčicu su na takav aktivizam podstakle najveće vrućine koje su pogodile Švedsku u zadnjih 200 godina, piše britanski Gardijan.

"Ovo radim jer nitko drugi ništa ne preduzima. Moja je moralna dužnost da uradim sve što mogu", kaže Greta.

Kada joj prolaznici govore da bi trebalo da bude u školi ona im, na perfektnom engleskom odgovara da su knjige kraj nje, ali i da takođe razmišlja: ''Šta propuštam ne odlazeći u školu? Šta ću tamo naučiti? Činjenice više nisu bitne, političari ne slušaju naučnike, pa zašto bih onda učila?''.

curica

Svi su iznenađeni postupkom djevojčice u zemlji koja je nedavno izglasala najambiciozniji klimatski zakon na svijetu, a slovi i kao zemlja pionir po pitanju zaštite okoline.

Greta, očigledno misli da Švedska vlast ne čini dovoljno.

Njeni roditelji žele da prekine štrajk i da se vrati u školu, dok među predavačima vlada podijeljeno mišljenje.

"Neki smatraju da je dobro to što radim, ali bi ipak željeli, kao pedagozi, da dolazim na nastavu'', kaže 15-godišnjakinja.

Djevojčici se u protestu pridružio i jedan učitelj.

Riječ je o 26-ogodišnjem Benjaminu Vagneru, koji očekuje da će možda dobiti otkaz, kao rezultat nedolaska na posao i svog aktivizma.

Rekao je da Greta svojim postupkom izaziva nevolje, da ne sluša odrasle, ali da jurimo prema katastrofi i da je ovo jedini razuman postupak u ovakvoj nerazumnoj situaciji.

Greti se u protestu pridružuju i prolaznici.

''Najbolja stvar u ovome je što mi se sve više osoba pridružuje. Nevažno je što će mi ovo uzrokovati probleme u školi. Vjerujem da jedna osoba može učiniti razliku“, kazala je Greta.

Dnevnik.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.