Digitalizacija gradskih servisa je budućnost opština
Lazović i Kašćelan

Delegacija Prijestonice Cetinje u posjeti Sloveniji i Hrvatskoj

Digitalizacija gradskih servisa je budućnost opština

Razvoj koncepta pametnih gradova i usluga zasnovanih na savremenim digitalnim i IT tehnologijama budućnost su lokalnih uprava koja bi trebalo da im omogući stabilnost finansija, veću naplatu prihoda i povrat investicija, a time i bolje uslove za život građana, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan u Ljubljani.

Delegacija Prijestonice Cetinje boravi na poziv više slovenačkih i hrvatskih kompanija u trodnevnoj posjeti Sloveniji i Hrvatskoj, gdje sa vodećim provajderima i korisnicima digitalnih usluga, kao i proizođačima električnih vozila, razgovara o iskustvima i mogućnostima njihove potencijalne primjene na Cetinju.

Gradonačelnik Kašćelan danas se upoznao sa rješenjima koje nudi ljubljanski pametni grad kroz opcije beskontaktne kartice i plaćanja usluga mobilnim telefonom, koji lokalnoj upravi obezbjeđuju redovno punjenje budžeta, koje se može pratiti na dnevnoj bazi. 

Ta rješenja omogućavaju bezgotovinska plaćanja različitih vrsta usluga, od javnog prevoza, upotrebe bicikala, usluga gradske biblioteke, parkinga, do studentske menze ili kupovine karti za ulazak u muzeje ili galerije.

U Sloveniji je trenutno oko 898 hiljada aktivnih bezgotovinskih kartica, odnosno oko 70 hiljada aktivnih korisnika aplikacije za plaćanja telefonom.

Posebna pažnja u toku susreta sa predstavnicima slovenačkih i hrvatskih firmi bila je posvećena i električnim vozilima, kojima bi mogla biti upotpunjena turistička ponuda Prijestonice, ali i olakšan posao pojedinim gradskim službama. 

Gradonačelnik Kašćelan susreo se i sa ambasadorom Crne Gore u Sloveniji, prof. dr Vujicom Lazovićem, koji je pozdravio opredjeljenje gradske uprave da Cetinje razvija kao moderan grad i obećao pomoć u skadu sa svojim ovlašćenjima i stručnim kompetencijama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.