Besplatno učešće za 100 studenata na Infofestu 2018.

Jubilarni 25. Festival informatičkih dostignuća od 30.septembra u BD

Besplatno učešće za 100 studenata na Infofestu 2018.

Jubilarni 25. Festival informatičkih dostignuća – Infofest 2018 održaće se u periodu od 30. septembra do 6. oktobra u Budvi.

Skup koji ima zvanični status „manifestacija od državnog značaja“, zajednički organizuju Ministarstvo javne uprave Crne Gore i konsultantska kompanija Biznis Link.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, ovogodišnji Festival će okupiti više od hiljadu predstavnika ICT sektora, državnih organa, finansijskih institucija, telekomunikacionog i energetskog sektora, industrije, javnih preduzeća i drugih značajnih privrednih subjekata, kao i renomirani eksperti i nezavisni ICT autoriteti.  

U programu će učestvovati svjetski tehnološki lideri (Oracle, Microsoft, Fujitsu, SAP, HPE, Symantec ...), vodeće ICT kompanije iz regiona (Saga, TeleGroup, Lanaco, SBS, S&T, Čikom, SBS ...), zatim Crnogorski Telekom kao vodeći telekomunikacioni operater, Pošta Crne Gore, EPCG...

Ministarstvo javne uprave nosilac je tri Infofest panela od kojih se prvi odnosi na ISA² aktivnosti podizanja interoperabilnosti eServisa, drugi je „One-stop-shop u Crnoj Gori – potreba i mogućnost“ i treći „Tehnologija, privatnost i politike privatnosti za digitalnu ekonomiju – od lokalnog, do globalnog“.

"Ekspertska predavanja po pozivu organizatora na Infofestu 2018 odnose se na budućnost vještačke inteligencije (Dejan Cvetković, CTO, Microsoft) i na „zeleni“ data centar (Jorn Scaane, CEO, Lafdal mine). Pošta Crne Gore je nosilac savjetovanja „Digitalna teritorija pošte“, a grupa crnogorskih univeziteta će prezentovati Erasmus+ projekat unapređenja studijskih projekata u zdravstvu. Privredna komora Crne Gore će organizovati zajedničko predstavljanje devet crnogorskih ICT kompanija, a, zajedno sa Asocijacijom menadžera Crne Gore, i panel „Digitalna ekonomija: sad ili odmah?“", saopšteno je.

Održaće se i tribina na temu „Budućnost primjene Blockchain-tehnologije“.

U programu Festivala je i tradicionalna regionalna Naučno-stručna konferencija „ICT Pulse“, u okviru koje se prezentiraju najbolji autorski radovi, odabrani po javnom pozivu organizatora. Panel koji organizuje Regionalna škola javne uprave (ReSPA) baviće se budućnošću javnih servisa u zemljama Zapadnog Balkana. U okviru Infofesta biće održano savjetovanje o ulozi informatike u savremenom sportu čiji je nosilac Crnogorski olimpijski komitet.

Poseban internacionalni programski značaj za ovogodišnji Infofest imaće 16. Međunarodna konferencija „Razvoj regulatornog okvira za digitalnu budućnost“ koju organizuje Agencija za elektronske komunikacije (EKIP) i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU).

U okviru „Infofest izložbe“ u slobodnim prostorima hotela „Avala“, punktove će imati 14 kompanija.

"U skladu sa svojom edukativnom misijom, Organizator je obezbijedio da 100 studenata besplatno učestvuje na Infofestu 2018.

Po tradiciji, i ovaj Infofest će imati kvalitetan prateći, animativni program koji će doprinijeti relaksantnoj poslovnoj atmosferi i ugodnom boravku učesnika Festivala iz cijele Evrope", navodi se u saopštenju.

Programski odbor Festivala pratiće sve sadržaje i, posljednje festivalske večeri, najuspješnijim učesnicima, dodijeliti nagrade i priznanja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.