U četrvtak slobodan ulaz u NP Durmitor

Do sada nacionalni park posjetilo 165.000 turista

U četrvtak slobodan ulaz u NP Durmitor

Povodom Dana Nacionalnog parka Durmitor, shodno Odluci o visini naknada Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, za sve ljubitelje prirode slobodan ulaz u ovo zaštićeno prirodno područje je u četvrtak, 6. septembra.

 

NP Durmitor se zahvaljujući brojnim prirodnim i kulturnim vrijednostima i raznovrsnom turističkom ponudom zasnovanom na aktivnom turizmu izdvaja među zaštićenim područjima Dinarskog regiona.

„Ovaj značajan dan za NP Durmitor, 6. septembar, obilježićemo kroz radnu akciju čišćenja svih značajnih turističkih destinacija na prostoru Parka. Podsjećamo da je kao prirodno dobro izuzetne univerzalne vrijednosti, NP Durmitor, 1980. godine, upisan na UNESKO-vu Listu svjetske kulturne i prirodne baštine, a rijeka Tara u Svjetske ekološke rezervate biosfere, 1977. godine“, informisao je direktor NP Durmitor Tomo Pajović.

„Do sada je NP Durmitor posjetilo 165.000 turista, što predstavlja povećanje od 13% u odnosu na prošlu godinu kada je NP posjetilo 146.000 ljubitelja prirode.“

Domaći i međunarodni turisti su zainteresovani za pješačke i biciklističke staze, planinarenje, rafting rijekom Tarom, kao i obilazak Crnog jezera i ostalih planinskih jezera.

"Najviše je posjetilaca iz regiona, kao i iz  Francuske, Njemačke, Rusije, Belgije, Poljske, Izraela i Velike Britanije koji su posjetili UNESKO-vo zaštićeno područje i uživali u brojnim aktivnostima u parku. Nacionalni park bilježi i povećanu posjetu turista iz azijskih zemalja, posebno iz Kine. Imajući u vidu da sezona i dalje traje, uvjeren sam da će ovogodišnja posjeta dostići broj od 200.000 turista",zaključio je Pajović.

Nacionalni park Durmitor osnovan je 1952. godine. Osnovna odlika reljefa je prostrana visoravan na 1.500 metara namorske visine koju usijecaju duboke kanjonske doline i sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi, od kojih je 48 sa preko 2.000 metara. Ljepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih „Gorske oči“. Bistre i silovite rijeke Tare, Drage, Sušice i Komarnice, podarile su ovom parku kanjonske doline. Posebno impresionira kanjon rijeke Tare, drugi po dubini na svijetu, stvoren divljim tokom i bukovima durmitorskih voda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.