Najslavnije cipele u istoriji američkog filma pronađene posle 13 godina

Dorotine crvene cipelice

Najslavnije cipele u istoriji američkog filma pronađene posle 13 godina

Crvene cipele koje je Džudi Garland nosila u filmu "Čarobnjak iz Oza" (Wizard of Oz) pojavile su se, gotovo magično, 13 godina nakon što su ukradene iz muzeja u Minesoti.

Riječ je o sigurno najslavnijim cipelama u istoriji američkog filma. Udarivši tri puta petom o petu, djevojčica Doroti, junakinja filmskog klasika iz 1939, ostvaruje svoju najveću želju da se vrati kući u Kanzas.

Međutim, 2005. godine je par cipela korišćenih na snimanju ukraden iz muzeja Džudi Garland u Grend Repidsu, njenom rodnom gradu.

Za njihovo vraćanje je ponuđena nagrada od milion dolara, ali njihova sudbina je ostala misterija sve dok FBI juče nije objavio da su pronađene u dobrom stanju posle duge istrage.

"To je nevjerovatno! Mislili smo da su zauvijek izgubljene", rekla je Su Plejgman, predstavnica muzeja Džudi Garland.

Lokalna policija kaže da je tokom godina bez uspjeha slijedila mnoge tragove. Potraga za lopovima i dalje traje.

Danas postoje najmanje tri identična para cipela koje je Garland nosila u "Čarobnjaku iz Oza".

Jedan od njih je izložen u Muzeju američke istorije u Vašingtonu, koji je 2016. prikupio više od 300.000 dolara da bi ih vratio u originalno stanje.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.