Policija u kontinuitetu sprovodi preventivne i proaktivne aktivnosti u borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije
Foto:MUP CG

Susret Pejanović-Taris

Policija u kontinuitetu sprovodi preventivne i proaktivne aktivnosti u borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije u kontinuitetu sprovode preventivne i proaktivne aktivnosti u oblasti borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu, i nastaviće da jačaju kapacitete za afirmaciju ovog pitanja, poručio je državni sekretar Dragan Pejanović na današnjem sastanku sa Aleksom Tarisom, oficirom za vezu Velike Britanije za oblast borbe protiv terorizma za Zapadni Balkan.

Pejanović je istakao da, zahvaljujući kvalitetnom strateškom okviru, intenzivnom radu bezbjednosnih službi, ali i učešću u regionalnim i evropskim inicijativama u oblasti borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, Crna Gora nije postala pogodno tlo za širenje ove ideologije.

U tom smislu, naglasio je značaj aktivnosti koje se uspješno sprovode na polju ranog prepoznavanje pojavnih oblika nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu, ali i aktivnosti na planu deradikalizacije i rehabilitacije povratnika - stoji u saopštenju Ministarstva unutrašnjih oslova nakon sastanka.

"Prepoznajući potencijalnu opasnost koju predstavljaju dešavanja u susjednim zemljama, Crna Gora, iako u odnosu na zemlje regiona najmanje pogođena ovim problemom, ostaje otvorena za razmjenu informacija, iskustava i metoda koje će doprinijeti sprečavanju i suzbijanju ovih pojava, i u tom smislu izuzetno cijeni praksu Velike Britanije", naveo je državni sekretar Pejanović. 

Sastanak je, kako se dodaje, bio prilika da Aleks Taris predloži novi oblik saradnje kroz projektne aktivnosti, putem kojih bi se operativnim službama Crne Gore pružila prilika za upoznavanje sa aktuelnim modelima i praksom koja se primjenjuje u Velikoj Britaniji i iskaže uvjerenje da će se time unaprijediti operativni rad i dalji pravci djelovanja.

Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora pokazala snažno opredjeljenje da doprinosi rješavanju izazova u oblasti borbe protiv nasilnog ekstermizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu i izrazili očekivanje da će se saradnja nastaviti, kako na operativnom, tako i na strateškom planu.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.