Pronađeno 90 mrtvih slonova, sumnjaju na lovokradice
Foto: Twitter

Užas u Africi

Pronađeno 90 mrtvih slonova, sumnjaju na lovokradice

Skoro 90 mrtvih slonova pronađeno je u blizini rezervata u Bocvani, što je najveći broj ubijenih slonova pronađenih na jednom mjestu na području Afrike.

Udruženje "Slonovi bez granica" okrivilo je za smrt slonova lovokradice, a naučnici koji su pokrenuli istragu rekli su da je 87 slonova ubijeno zbog kljova, prije nekoliko nedjelja, prenosi BBC.

"Šokiran sam. Ovo je najveći lov na slonove do sada bilo gdje u Africi. Zabrana lova na slonove donesena je 2015. godine, a od tada se broj ubijenih slonova udvostručio", rekao je Majk Čejs iz Udruženja "Slonovi bez granica", prenosi Tanjug.

Kako se navodi, trećina afričkih slonova stradala je u poslednjih 10 godina, a 60 odsto slonova iz Tanzanije ubijeno je u poslednjih pet godina.

Bocvana se smatra "poslednjim utočištem slonova" zbog strogih zakona koji imaju za cilj da spriječe ilegalnu trgovinu slonovačom.

Iako ne postoji ograda na međunarodnoj granici, prema podacima dobijenim na osnovu praćenja slonova utvrđeno je da se oni povlače iz Angole, Namibije i Zambije i ostaju unutar granica Bocvane gdje se smatra da su bezbjedni i gdje su rijetki slučajevi ubijanja ovih životinja.

Bocvana se često opisuje i kao posljednje utočište slonova o čemu govori i podatak da u njoj živi 130.000 slonova.

"Upozorili su nas na problem krivolova i mislili smo da smo spremni na to", rekao je Čejs. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.