Žene koje piju brufen gube sluh?
Ilustracija

Istraživanje bolnice u Bostonu pokazalo

Žene koje piju brufen gube sluh?

Neki od najpopularnijih ljekova protiv bolova mogu kod žena da izazovu gubljenje sluha, pokazalo je istraživanje bolnice u Bostonu. Na žalost nije odgovorilo da li se ista konstatacija odnosi i na muškarce.

Istraživanje je raspolagalo sa podacima 55.000 žena i njihovim iskustvima sa učestalim korišćenjem aspirina, nesteroidnih protivupalnih ljekova, među kojima se ističe brufen i acetaminofen,prenosi 24sata.hr.

Ispalo je da je kod onih žena koje su duže od šest godina učestalo koristile brufen ili acetaminofen, između devet i 10 posto njih gubile su sluh. 

One koje su koristile aspirin, nisu imale takvih problema. 

Autori studije ističu da se posljedice koje se navode, ne odnose na povremeno korišćenje tih analgetika, nego na učestalo, kad su žene njima nastojale da se riješe hroničnog bola. 

To nije jedina neželjena nuspojava. Studije pokazuju da se korišćenju tih ljekova povećava rizik od srčanog udara, visokog pritiska i problema s bubrezima. 

Sada je na red došao i sluh. Najnovija studija ne ulazi u uzroke gubitka sluha, ali se iz ranijih posmatranja rezultata može naslutiti da bi problem mogao da bude u direktnom uticaju na slušni aparat ili na posljedicu poremećenog krvnog pritiska i visinu kiseonika u najosetljivijim dijelovima slušnog aparata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.