Susret Đukanović-Metern

Oproštajna posjeta ambasadora Njemačke

"Radimo predano na dostizanju standarda u cilju evropeizacije crnogorskog društva"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Savezne Republike Njemačke Hans Ginter Materna.

Đukanović je tokom razgovora iskazao zahvalnost ambasadoru Maternu za saradnju tokom njegovog mandata, ističući da su u tom periodu dodatno unaprijeđeni odnosi između Crne Gore i Njemačke, što je potvređeno i nedavnom posjetom premijera Markovića Berlinu, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

"Dinamičan politički dijalog sa zemljom poput SR Njemačke izuzetno je važan za Crnu Goru, imajući u vidu značaj pažnje jedne od vodećih evropskih država za podsticaj  integracijama Crne Gore i ZB", kazao je Đukanović.

AG8A1481

U tom kontekstu, ukazao je na prioritete državne politike, a to su  članstvo u EU, ekonomski i demokratski razvoj zemlje.

Predsjednik je istakao da je zadovoljan dinamikom tih procesa u Crnoj Gori, svjestan da je brzina ostvarivanja strateških ciljeva opredijeljena unutrašnjim kapacitetima, ali i istorijskim zaostajanjem regiona.

Ipak, napominje Đukanović, "Crna Gora je uspjela od jedne od najmanje razvijenih republika bivše Jugoslavije, da postane lider u regionu i članica NATO, sa perspektivom dinamičnog ekonomskog razvoja u cilju dostizanja evropskog kvaliteta života". Posebno je ukazao na čvrsto opredjeljenje Crne Gore da postane punopravna članica EU, ocjenjujući da je integracija interes i ZB i EU.

"Stoga, uprkos smanjenju entuzijazma za proširenjem unutar EU, predano radimo na reformama i dostizanju standarda, u cilju evropeizacije crnogorskog društva", poručio je Đukanović.

U tom smislu ukazao je na značaj očuvanja vizije ujedinjene Evrope i nastavka procesa  proširenja kao optimalnog okvira za evropsku konkurentnost, i za regionalni prosperitet.

Propuštanje još jedne prilike da se ZB integriše, značio bi održavanje zone permanentne nestabilnosti, zaključio je Đukanović.

AG8A1465

Ambasador Matern zahvalio je Đukanoviću za odličnu saradnju i srdačan prijem u Crnoj Gori. Posebno je ukazao na jasnu poruku kancelarke Merkel o podršci perspektivi proširenja EU, ističući da će zemlje EU znati da cijeni rezultate koje Crna Gora ostvari na tom putu.

Predsjednik Đukanović posebno je istakao zadovoljstvo dobrom bilateralnim odnosima dvije države uz zahvalnost za svu razvojnu podršku Njemačke Crnoj Gori, u procesu demokratizacije, u oblasti pravde, unutrašnjih poslova i odbrane, kao i u obrazovanju i kroz saradnju sa jednim brojem njemačkih pokrajina. Obostrano je naglašen značaj produbljivanja ekonomske saradnje.

Takođe je zajednički ocijenjeno da će dalje reforme u oblasti vladavine prava doprinijeti jačanju demokratizacije društva, i razmijenjena mišljenja i o jednom broju pitanja iz domena unutrašnje politike.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.