Nove knjige udar na kućni budžet: Bolje knjige nego skupe patike
ilustracija

Nove knjige udar na kućni budžet: Bolje knjige nego skupe patike

U susret školskoj godini roditelji su saglasni u ocjeni da je, zbog najavljenih izmjena sadržaja većine udžbenika, potreba da se kupe novi kompleti direktan udar na pojedinačne budžete svih koji imaju jednog ili više školaraca. Kako tvrde, ne malu svotu novca treba izdvojiti i za školski pribor, ali i ostale potrebe koje učenike očekuju do kraja juna.

- Danas je veoma teško pripremiti tri đaka za školu. Knjige su skupe, kao i školski pribor. Muž i ja imamo skromna primanja, a potrebe su velike. To nijesu samo knjige, već kompletan pribor, sveske, garderoba, razne akcije u školi, izleti, ekskurzije, spisak je veliki, pomnožite sa tri pa ćete vidjeti koji je to iznos. I onda pojedini tvrde - školovanje je besplatno, ja ne vidim šta se tu ne plaća – bila je otvorena majka troje djece Violeta Zorić, koja će, kako je kazala, nastojati da makar dio udžbenika obezbijedi kao već korišćene, piše Pobjeda.

Tanja Klikovac, prosvjetna radnica, koju je ekipa Pobjede zatekla u knjižari, smatra da je ulaganje u obrazovanje prioritet, pa će se, kako kaže, ,,prije odlučiti da kupi nove udžbenike i komplet lektire nego patike ili čizme od sto pedeset eura“.

- Nerealne su cijene nekih drugih proizvoda, a opet za školske potrebe mi nije žao da dam novac. Ove godine ću morati ponovo da kupujem knjige za četvrti jer su promijenjene, odnosno vidjela sam kombinovani su četvrti i peti, a svega zbog par strana. To je malo nezgodno, ali šta je tu je. Dobro bi bilo kada bi se unaprijed znalo kolike su izmjene, pa ako se radi o svega nekoliko strana, ostaviti mogućnost da se taj dio kopira– kazala je Klikovac.

Paradoksalno ili ne, suprotno ovakvim izjavama roditelja, prodavci u knjižarama tvrde da roditelji u velikom broju slučajeva biraju skuplje.

Prodavačica u Gradskoj knjižari Jelena Golubović pomenutu specifičnost dovodi u vezu sa krilaticom ,,koliko para, toliko muzike“, tj. smatra da je kvalitet ono što kupce u ovom slučaju opredjeljuje.

- Ranci su nam najtraženiji proizvod, imamo ih od 28 do 80 eura i uglavnom nam prolaze skuplji. Najskuplji su ranci marke ,,Santoro“, ali su i najtraženiji. Djevojčice to vole, tako da roditelji uopšte ne gledaju cijenu. Takođe, imamo jednu vrstu ranaca koji imaju garanciju dvije godine, marke ,,Puls“, kada im to kažete kao da ih nešto častite. Ista je situacija i sa ostalim proizvodima– kazala je Golubović.

Slično zapažanje imala je i prodavačica u knjižari Zavoda za školstvo koja je prokomentarisala da su izbor roditelja često najskuplje pernice čija cijena dostiže i do 31 euro.

Ipak, najviše se traže kompleti knjiga, koji se, kako je Pobjedi kazala Golubović, u gradskoj knjižari mogu unaprijed rezervisati.

- Imali smo puno rezervacija, dijelom i zbog najavljenih izmjena. Promjene su obuhvatile gotovo sve razrede – kazala je Golubović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.