Izricanje kazne rada: Od 2014. godine ušteđeno oko 1.205.000 eura
ilustracija

Za 25 eura ssam časova rada u javnom interesu

Izricanje kazne rada: Od 2014. godine ušteđeno oko 1.205.000 eura

Crnogorski sudovi sve češće praktikuju izricanje kazne rada u javnom interesu za blaža krivična djela. Ovaj podatak potvrđuje i 665 uspješno izvršenih kazni rada u javnom interesu, odnosno 89.997 časova društveno korisnog rada od početka rada Direkcije za uslovnu slobodu i izvršenje kazne zatvora kao organizacione jedinice nadležne za izvršenje kazne rada u javnom interesu, kazali su iz Ministarstva pravde.

- Posmatrano po godinama rada Direkcije, u 2014. godini su izvršene svega dvije kazne, u 2015. godini 99 kazni, u 2016. 207 kazni, dok je prošle godine realizovano 212 kazni rada u javnom interesu.Od početka 2018. godine uspješno je izvršeno 145 kazni – navode iz Ministarstva pravde.

Pored toga što je djelotvorna po osuđenika, ima višestruke prednosti u odnosu na zatvorsku kaznu, jer donosi korist za društvo i uštede u budžetu. Iz Ministarstva pravde navode da nemaju tačan podatak koliko je novca ušteđeno od početka primjene ove alternativne sankcije.

Uzimajući u obzir prosječne troškove za jedan dan koji osuđeno lice provede u zatvoru, kao i vrijednost radova koji su obavljeni kroz ovu kaznu, kako tvrde iz Ministarstva pravde, dolazi se do podatka da je od 2014. godine ušteđeno oko 1.205.000 eura.

Ističu da je od svih uspješno realizovanih kazni, najviše ostvareno na teritoriji glavnog grada- 140, zatim na teritoriji opštine Nikšić -108 kazni, slijede Cetinje sa 76, Herceg Novi sa 60, te Bijelo Polje sa 53 uspješno izvršene kazne.

Ova vrsta kazne, kako to propisuje Krivični zakon, može se izreći za krivična djela za koja je propisana novčana kazna ili zatvor do pet godina, a najpogodnija je za izricanje kod krivičnih djela iz oblasti saobraćaja, nedozvoljenog priključivanja na elektromrežu, blaže oblike remećenja javnog reda i mira. Takođe, da bi se kazna rada u javnom interesu realizovala potreban je i pristanak osuđenog lica. Ovom alternativnom sankcijom može se zamijeniti neplaćena novčana kazna koja ne prelazi iznos od dvije hiljade eura.

Neophodna je saglasnost osuđenog da će u zamjenu za 25 eura odraditi osam časova rada u javnom interesu. Rad u javnom interesu ne može biti duži od 360 sati. Kazna rada, ukoliko je izrečena u trajanju dužem od 60 časova se izvršava u djelovima, jer sam Krivični zakonik kaže da ova kazna ne može biti duža od 60 časova u toku jednog mjeseca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.