Ulcinj

Zvanično najviše turista iz Srbije, a realno s Kosova

"Ulcinj pun turista, sezona ne traje 20 dana"

Ulcinj je pun turista i demantujem sve one koji kažu da turistička sezona traje 20 dana, kazao je predsjednik Opštine Ulcinj, Ljoro Nrekić.

"Ulcinj je skoro pun i računamo da će tako biti još par dana. Demantujem one koji kažu da turistička sezona traje 20 dana. Kod nas je ova sezona duže trajala od prethodne, a prema podacima nekih turističkih radnika i bolja je od prošle", tvrdi Nrekić.

On je rekao da su imali malo vremena za pripremu turističke sezone, jer je 23. maja stupio na dužnost predsjednika Opštine.

"Ali sljedeće godine će biti mnogo bolje. Juče smo imali sastanak koordinacionog tijela za pripremu turističke sezone, gdje su bili prisutni svi faktori koji su povezani sa istom. Tražio sam od njih da mi daju primjedbe ako ih imaju, kako i šta treba raditi da 2019. bude još bolje pripremljena. Ima dosta problema koje smo evidentirali, od frekvencije saobraćaja od Velike plaže prema gradu, do parking prostora. To su problemi koji će u narednoj 2019. djelimično ili 90 odsto biti riješeni", kazao je Nrekić.

Govoreći o problemu parkinga, Nrekić je najavio formiranje parking servisa krajem septembra.

"Sve parkinge koji su na opštinskom zemljištu, uzeće opština. Već sam izdao nalog da mi daju mjesta gdje su prema urbanističkom planu planirane parking garaže, za koje već imamo investitore. Dosta ćemo rijesiti i kupovinom jednog pauka, jer tada građani neće smjeti da parkiraju auta na mjestima koja nijesu predviđena za parking, već će se na taj način edukovati", kazao je on.

Direktor Turističke organizacije Ulcinja, Fatmir Đeka, kazao je da su relativno zadovoljni turističkom sezonom, iako su imali veća očekivanja.

"Naši podaci pokazuju da je broj gostiju u odnosu na prethodnu godinu veći za osam odsto. Jedan od najvećih problema koji mi, a pretpostavljam i druge primorske opštine imaju, je prijavljivanje gostiju. Problem je što građani koji se bave izdavanjem soba nijesu redovni, što se tiče prijavljivanja gostiju, pa samim tim imamo i manji broj boravišnih taksi", kazao je Đeka.

Prema podacima TO, najviše turista u Ulcinju bilo je iz Srbije - 20 odsto, zatim iz Bosne, a na trećem mjestu su gosti sa Kosova.

"To su neki zvanični podaci, a ako gledamo realno, najviše turista ove godine bilo je sa Kosova. Mi cijele sezone apelujemo da građani što više prijavljuju goste, da ne bi dolazilo do ovakvih situacija", rekao je Đeka.

Zaključno sa današnjim danom, kako je rekao, od boravišnih taksi imali su prihod od 340.835 eura.

"A u istom danu prošle godine imali smo 320.000, što je za šest odsto više, ali to je daleko od onoga što je realno stanje", rekao je on.

Infobiro/RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.