Zbog napada pasa lutalica isplaćeno pola miliona, radi se na Strategiji za napuštene pse
ilustracija

Sjednica Savjeta

Zbog napada pasa lutalica isplaćeno pola miliona, radi se na Strategiji za napuštene pse

Za odštete zbog napada pasa lutalica opštine su građanima za godinu i po dana isplatile oko pola miliona eura, saopštio je u petak ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović nakon sjednice Savjeta za zaštitu životinja.

On je podsjetio na nekoliko napada tokom posljednjih mjeseci, među kojima i na četvorogodišnju djevojčicu iz Mojkovca, dječaka iz Ulice Mitra Bakića u Podgorici. Kazao je i da je tokom sedam dana u junu, u Budvi, zabilježen napad na troje djece i jednu odraslu osobu.

“Sa druge strane, slučajevi trovanja životinja, kakav smo imali prije dva dana u Tivtu, predstavljaju krivično djelo ‘mučenje i ubijanje životinja’, ali mogu i predstavljati i krivično djelo ‘izazivanje opšte opasnosti’, zbog činjenice da je otrov rasut po javnim površinama kojima se kreće veliki broj ljudi, pogotovo djece. Ovakvi i slični primjeri nezakonitog i nehumanog odnosa prema životinjama su brojni i u drugim opštinama”, rekao je Simović, dodajući da bi stoga Vlada, lokalne samouprave, veterinarska struka i civilni sektor trebalo da zajedno pristupe rješavanju tih problema.

Potpisani su i ugovori sa NVO kojima su dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 100.000 eura za evidentiranje pasa, te za izgradnju, odnosno proširenje kapaciteta postojećih skloništa za napuštene životinje.

Simović je kazao i da se radi na Strategiji za napuštene pse, za koju je obezbijeđena podrška iz IPA fondova.

Na predlog civilnog sektora i Veterinarske komore uručene su i nagrade Ministarstva. Za doprinos građanskom aktivizmu iz oblasti zaštite dobrobiti životinja dobila je Bjanka Prakljačić iz NVO ”Nora”, a za doprinos veterinarskoj struci nagrađen je veterinar Ranko Savić iz Pljevalja

Iako je ranije najavljeno, Savjet nije donio odluku o jedinstvenim cijenama čipova i pasoša za životinje. Simović je kazao da je pripremljen podzakonski akt koji uređuje oblast identifikacije i registracije kućnih ljubimaca, te da će on biti biti objavljen ovih dana.

Robert Vuletić, osnivač NVO K9, koja je od MPRR dobila 20.000 eura za evidenciju lutalica i sklonište za životinje, osnivač je i vlasnik K9 veterinarske ambulante u Podgorici. NVO “Prijatelji pasa” iz Tivta, kojoj je MPRR dodijelilo 6.000 eura za evidenciju lutalica, makar pod tim nazivom, ne nalazi se u registru NVO Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.