Svi bi u Njemačku: Balkanci podnijeli 52.000 zahtjeva za radnu vizu
ilustracija

Konzulati zatrpani

Svi bi u Njemačku: Balkanci podnijeli 52.000 zahtjeva za radnu vizu

Njemačka konzularna predstavništva u zemljama zapadnog Balkana ne mogu da obrade zahtjeve za radnim vizama čiji broj se u prvoj polovini ove godine udvostručio.

Prema pisanju njemačkog Špigla, u prvoj polovini 2018. godine, u šest zemalja zapadnog Balkana podnijeta su 52.000 zahtjeva za radnim vizama što je dvostruko više nego u istom razdoblju 2015. godine.

"Broj zahtjeva za vizama uveliko je nadmašio kapacitete naših konzularnih predstavništava što je urodilo rastućim brojem pritužbi predstavnika privrede, politike i civilnog društva", piše u internom dokumentu njemačkog Ministarstva spoljnih poslova u koji je njemački list imao uvid, prenosi Beta. 

U dokumentu se navodi da je izdavanje viza u inostranstvu ključni instrument kontrole useljavanja od kojeg ne žele da odstupe. 

Njemačka je 2016. Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju proglasila bezbjednim zemljama čime su izgledi za sticanje prava na azil za građane ovih zemalja u Njemačkoj smanjeni na najmanju moguću mjeru. 

Istovremeno je Njemačka olakšala pristup kvalifikovanim radnicima iz ovih zemalja svom tržištu rada. Najviše radnih viza dosad je izdato za sektore građevinarstva, gastronomije i njege osoba.

Njemačkoj, prema procjenama Savezne kancelarije za rad, nedostaje oko 800.000 stručnih radnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.