Ramuš Haradinaj

Haradinaj o granicama Srbije i Kosova

"Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije"

Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu, rekao je u Dubrovniku kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

On je tako reagovao na na informacije o mogućnosti razmjene teritorije između Srbije i Kosova,prenosi Beta.

Kosovski premijer je poslao snažnu poruku protiv promjena granica u svom govoru u uvodnom dijelu današnjeg 13. Dubrovnik foruma, prenosi agencija Hina.

"Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu i moglo bi izazvati nestabilnost i potkopati dugoročna politička i sigurnosna ulaganja u mir na Kosovu i u regiji", rekao je Haradinaj. 

Za očuvanje postojećih granica izjasnio se i hrvatski premijer Andrej Plenković. 

"Poruke koje smo danas poslali jesu da treba da se poštuju granice, da bilo kakvi potresi koji bi mogli dovesti do destabilizacije u našem susjedstvu nisu dobri i stoga moramo voditi računa da postoje neka osnovna načela iza kojih stojimo i kao država i međunarodna zajednica", rekao je Plenković novinarima. 

Beograd i Priština vode dijalog o nalaženju rješenja za Kosovo pod okriljem Evropske unije, a odnedavno je u okviru tih pregovora aktuelna tema razmjene teritorija s većinski srpskim odnosno albanskim stanovništvom. Plenković je rekao da kada je riječ o susjedstvu aktuelna podrška Hrvatske je da kao poslednja članica EU svojim iskustvom omogući i napredak evropskih reformi ali i očuvanje mira i stabilnosti na jugoistoku Evrope.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.