Evo kako se odvijao šverc cigareta u kojem su uhapšeni i carinici
Ilustracija

Budžet oštećen za oko 40 miliona

Evo kako se odvijao šverc cigareta u kojem su uhapšeni i carinici

Šverc cigareta u kojem je budžet Crne Gore oštećen, kako se procjenjuje, za oko 40 miliona eura odvijao se, prema sumnjama istražitelja, preko firme Lončar šped iz Bara i inostrane kompanije Konrad Delaver potvrđeno je Pobjedi iz više izvora.

Crnogorski državni organi su za posljednjih mjesec, u dva navrata podnijeli krivične prijave za učešće u švercu cigareta protiv 28 osoba od kojih su osam službenici Uprave carina. Početkom avgusta uhapšene su četiri osobe, dok je u srijedu u Specijalno tužilaštvo privedeno deset osumnjičenih, dok se za 14 osoba traga.

Istražitelji na osnovu svih prikupljenih dokaza vjeruju da su te kompanije osnovane namjenski za posao šverca cigareta. Sumnju istražitelja u velikoj mjeri potkrepljuje činjenica da je kompanija Konrad Delaver osnovana neposredno prije nego su njeni predstavnici u maju zaključili korisnički ugovor sa Lukom Bar.

Istovjetan ugovor sa Lukom Bar u maju je potpisala i kompanija Lončar šped iz Bara koja je osnovana godinu prije zaključenja posla o korisničkim uslugama sa barskom lukom. Kada je u pitanju poslovanje te crnogorske firme interesantno je da je u proteklih godinu nije bilo. Kompanija Lončar šped je prije dva mjeseca i osam dana blokirana zbog iznosa od 15 eura, a Pobjeda saznaje i da nikad nije bila u PDV sistemu što u prevodu znači da praktično nikada nije poslovala.

Takođe, ova firma nije imala poslovne odnose ni sa jednom kompanijom u Crnoj Gori, što dodatno potvrđuje sumnju istražitelja da je Lončar šped ciljno osnovan za prikrivanje šverca cigareta. U evidenciji Centralnog registra Privrednog suda kao osnivač i izvršni direktor ove kompanije se navodi ime Petra Lončara, koje se ne nalazi na listi osumnjičenih za šverc cigareta. Kao organizatore kriminalne grupe, koja do sada prema saznanjima Tužilaštva broji ukupno 28 osoba, označeni su Petar Milutinović kome su lisice stavljene početkom avgusta i službenik Uprave carina koji nije dostupan crnogorskim državnim organima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.