Tuzi od danas samostalna opština
Tuzi

Prvi izbori u roku od 90 dana

Tuzi od danas samostalna opština

Tuzi će od danas biti samostalna opština, na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, a prvi izbori trebalo bi da budu održani u roku od 90 dana.

Crnogorski parlament usvojio je izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji prošle godine, kojim je predviđeno da će se primjenjivati od 1. septembra ove godine.

Zakonom je predviđeno da prve izbore za skupštinu novoosnovane opštine, nakon donošenja zakona kojim je izvršena teritorijalna promjena, raspisuje predsjednik Crne Gore u roku od 90 dana od početka primjene zakona kojim je osnovana nova opština.

Sredstva za sprovođenje prvih izbora za skupštinu novoosnovane opštine obezbjeđuju se u budžetu Crne Gore.

Skupština opštine u kojoj je došlo do teritorijalne promjene, radi stvaranja uslova za početak rada novoosnovane opštine, obrazuje organizacioni odbor u roku od 30 dana od početka primjene Zakona kojim je osnovana nova opština.

"Odbor čine po tri predstavnika opštine u kojoj je došlo do teritorijalne promjene i novoosnovane opštine i jedan predstavnik Ministarstva. Prilikom određivanja sastava organizacionog odbora vodi se računa o zastupljenosti stručnjaka za pitanja urbanizma, katastra i imovinskih prava", kaže se u Zakonu.

Precizira se da Odbor predlaže način uređenja odnosa, teritorijalno razgraničenje, način podjele imovine i druge aktivnosti za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine.

Zakonom je propisano da će Skupština opštine Tuzi donijeti budžet opštine u roku od 90 dana od izbora predsjednika Opštine, a da će se do tada finasirati iz budžeta opštine u okviru Glavnog grada.

Tuzi su do sada bili opština u okviru Glavnog grada.

Nova opština obuhvata Tuzi kao naselje gradskog karaktera i više od 40 naselja.

Mina/Rtcg

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.