Šesta najveća jahta na svijetu isplovila iz Tivta
Foto:Boka news

Vlasništvo vladara Ujedinjenih Arapskih Emirata

Šesta najveća jahta na svijetu isplovila iz Tivta

Superjahta „Yas“ koja pripada emiru Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeiku Hamdanu bin Zajednu bin Sultanu Al Nahijanu, boravila je protekla dva dana na mulu V marine Porto Montenegro u Tivtu, odakle je danas taj 141-metarski brod isplovio na vožnju Bokom Kotorskom.

Osim što je jedan od najvećih jahti koje su ovog ljeta posjetile Porto Montenegro, „Yas“ je karakteristična i zbog svog nesvakidašnjeg dizajna, ali i originalnog porijekla. Naime, ovaj sada ultraluksuzni brod za uživanje koji vije zastavu Kajmanskih Ostrva, život je počeo daleke 1981. godine kao ratni brod – raketna fregata „Piet Hein“ Ratne mormnarice Holandije. Holanđani su ovu fregatu od 3.500 tona deplasmana klase „Kortenaer“ 1998. prodali Ratnoj mornarici UAE u kojoj je ona služila pod imenom „Al Emirat“, da bi 2005. fregatu kupio emir UAE i predao je ADMS brodogradilištu u Abu Dabiju koje je stari ratni brod rekonstruisalo u jednu od najlusuznijih i najvećih privatnih jahti na svijetu.

U svom novom obliku i pod novim imemom „Yas“, ovaj brod se na more vratio 2015, od kada „Yas“ drži šestu poziciju na listi najvećih jahti na svijetu.

Zahvaljujući obliku trupa ratnog broda i snažnom pogonu, „Yas“ ima za superjahte neuobičajeno visoku maksimalnu brzinu od čak 26 čvorova, a njeno vrlo neoubičajeno oblikovano nadgrađe jedna je od najvećih struktura na svijetu napravljenih od kompozitnih materijala.

Ova jahta može primiti do 60 gostiju koji uživaju u maksimalnom luksuzu, a na raposlaganju im je helikopter i niz manjih plovila, jedrilca, glisera, skutera i drugih i sredtava za zabavu na vodi.

Izvor:bokanews.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.