Hrvatska umire, nastavlja se masovno iseljavanje
ilustracija

Hrvatska umire, nastavlja se masovno iseljavanje

Hrvatska će u novu školsku godinu ući sa šest zatvorenih škola i sa 117 obrazovnih ustanova u koje nije upisan nijedan novi učenik, piše zagrebački portal Index.hr i dodaje da se zbog višegodišnjeg masovnog iseljavanja može reći da "Hrvatska umire".

"Hrvatska umire. Ove godine zatvara se šest škola, a u njih 117 nije upisan nijedan jedini novi učenik. Masovno iseljavanje pogotovo iz Slavonije traje već pet godina, a iz Hrvatske i dalje odlaze autobusi puni onih koji idu trbuhom za kruhom", navodi taj portal u tekstu koji se bavi fenomenom depopulacije te zemlje.

Reporter tog portala opisuje scenu sa zagrebačke autobuske stanice i navodi da je tamo standardni prizor uplakanih majki koje ispraćaju svoju djecu u inostranstvo, gdje odlaze da rade zbog boljih finansijskih uslova. 

"Ovog puta smo ih sreli dvije, jedna je plakala za svojim 18-godišnjim sinom koji odlazi u Njemačku, a druga se opraštala od porodice i vraćala u Minhen gdje radi poslednjih osam mjeseci. Ada iz Sesveta zajedno je s mlađim sinom došla ispratiti starijeg koji ima 18 godina i tek je završio srednju školu. Odlazi u Minhen gdje ga čeka posao", navodi se.

Njegova majka je rekla da imaju porodicu u Njemačkoj i da su oni sinu, koji je završio za automehaničara, našli posao u autolimarskoj radionici. 

"Odlazi jer ovdje nema posla, evo ja sam već godinama bez posla. Ako se on snađe, videćemo pa možda svi odselimo. Suprug još premišlja bi li ostao ovdje ili takođe otišao u Njemačku jer, gledajte, u Hrvatskoj sad nije bajno, a biće još gore", rekla je Ada tom portalu.

Index je na stanici zatekao i Ivanu, koja je u Osijeku radila u prodavnici a sada u Njemačkoj radi kao kuvarica, odvojena od svoje porodice. 

"Ovdje sam bila na minimalcu, imamo dvije srednjoškolke... Ova starija sad polaže vozački pa razmišlja da i ona dođe da živi i radi u Minhenu. Užasno mi je teško bez porodice ali život u Njemačkoj mi je daleko bolji. Puno sam bolje plaćena i cijenjena. Šef mi se svaki dan zahvaljuje na poslu kad završim smjenu, cijeni me kao radnicu, svaki dan me pita kako sam. Tako nešto u Hrvatskoj od strane bivših poslodavaca nisam nikad doživjela. U Hrvatsku bi se vratila samo da se u potpunosti promijeni situacija u zemlji i da od svog rada možemo normalno živjeti, a ne preživljavati", rekla je Ivana.

Zagrepčanka Marijana navodi da u Njemačkoj radi već četiri godine i da je iz Hrvatske sa suprugom i malim djetetom otišla zbog nemaštine, ali da je život u toj zemlji mnogo drugačiji i da se tamo osjeća kao građanin drugog reda. 

"U Njemačkoj nam je dobro, radimo, posao se odmah nađe i dobro je ako se navikneš, međutim tamo je potpuno drugačiji način života. Kod njih nema ispijanja kafa. Oni ne znaju za taj običaj. Istina je, dobro se zaradi jer tamo uvijek imaš mogućnost da radiš više poslova i dodatno zaradiš. Plaćaju se velike sume jer, recimo, 1.200 eura plaćamo stanarinu. Onda možeš da misliš kolike su nam plate kada to bez problema platimo. Ali ono što me muči je što smo tamo uvijek građani drugog reda. Mi planiramo da se vratimo u Hrvatsku kad nam dijete krene na fakultet", rekla je Marijana.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.