Sjever je Meka crnogorskog turizma (FOTO)
Etno selo “Woodland”

Polako ali sigurno slika se mijenja

Sjever je Meka crnogorskog turizma (FOTO)

Etno selo “Woodland” u Kovačkoj dolini na Žabljaku jedan je od turističkih kapaciteta koji su ove godine otvoreni na Durmitoru. Pored “Woodland“a na Žabljaku slični turistički kapaciteti niču kao pečurke poslije kiše. I svi su ovih dana puni, kaže za Kodex Nikola Šoškić iz “Woodland“a.

“Naše goste maltene čine građani cijelog svijeta. Od trenutka kada smo počeli da radimo Crnogorci, pretežno Podgoričani, čine samo mali dio naših gostiju. Gro gostiju čine stranci a tokom ovog ljeta ugostili smo veliki broj Francuza, Britanaca, Izraelaca, Njemaca...Imali smo i goste iz Njujorka, Moskve... i mnogih drugih destinacija.“ kaže za Kodex Nikola Šoškić iz “Woodland“a.

U investiciji izgradnje „Woodland“a Šoškići su imali pomoć i Investiciono Razvojnog Fonda što pokazuje da i država razumije da se Durmitor pretvara u elitnu crnogorsku turističku destinaciju. Destinaciju koja sigurno privlači turiste drugačije od onih koji svoj odmor provode na crnogorskim obalama.

„Na Durmitoru ljetuju gosti koji žele aktivan odmor i avanturu koju donosi ova planina. Naši gosti nijesu od onih koji vrijeme provode na jednom mjestu već svoje dane provode istražujući sve one ljepote koje krije Nacionalni Park Durmitor", kaže Šoškić za Kodex.

To su, kaže Šoškić, turisti koji sami organizuju svoj boravak i izbjegavaju destinacije koje se promovišu kao udarne. Većina turista koji posjećuju njegovo etno selo sa namjerom su došli na sjever Crne Gore i rijetki su oni koji će dio odmora provesti na moru.

woodland3Etno selo “Woodland”

“Woodland“ svoje kapacitete popunjava isključivo preko internet sajtova koji se bave bukingom. Mi se uopšte ne reklamiramo kroz klasične kanale reklame i za nas naši gosti isključivo saznaju potem interneta i isto tako, zahvaljujući dobrim kritikama prethodnih gostiju, rezervišu svoj boravak.“ kaže Šoškić za Kodex. 

Iako zvanična statistika i ove godine bilježi rekorde kad je turistička posjeta u pitanju, brojni novinski naslovi govore o tome da ima dosta praznih kapaciteta na crnogorskom primorju. Posebno se to osjetilo kad su privatni kapaciteti u pitanju mada kažu da praznih kreveta ima  i u crnogorskim hotelima. I dok sezona na jugu zavisi od količine sunca, turisti na sjeveru se mnogo manje obaziru na vremenske prilike.

woodland2 Durmitor se pretvara u elitnu crnogorsku turističku destinaciju

I dok se Žabljku ne treba čuditi što bilježi rekorde ove turističke sezone i svi crnogorski gradovi na sjeveru bilježe porast broja turista koji ih obilaze. I gradovi poput Rožaja, Berana ili Mojkovca, koji ne slove za turističku ponudu Crne Gore bilježe veliki broj stranaca koji ih obilaze. To je nešto što treba iskoristiti iako se ove godine mnogi turisti u ovim gradovima bili ostavljeni sami sebi.

„Mislim da Budva i ostali crnogorski gradovi gube polako primat i da je sjever buduća Meka crnogorskog turizma.“ uvjeren je Šoškić. 

Sjever sa svojim netaknutim ljepotama polako dolazi u epicentar crnogorskog turizma i što je najvažnije privlači klijentelu drugačiju od one koja ljetuje na primorju. To je šansa koju treba iskoristiti i to je nešto što su u “Woodland“u naučili na sopstvenom primjeru.

     

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.