Podsjetili ministra na neispunjeno obećanje, mehanizacija samo par dana kasnije na terenu
Simović, Kalač i Smolović na licu mjesta početkom juna;Foto: Arhiva Kodexa

Za dan sanirano preko 10 km seoskog puta

Podsjetili ministra na neispunjeno obećanje, mehanizacija samo par dana kasnije na terenu

Mještani bjelopoljskog sela Gorice podsjetili su ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Milutina Simovića na obećanje koje im je prilikom posjete 5. juna da će seoski putevi u čije se loše stanje i sam uvjerio biti u najkraćem mogućem roku biti dovedeni u red.

Simović je tada uz prisustvo direktora Uprave za šume Nusreta Kalača, gradonačelnika Bijelog Polja Petra Smolovića i šefova lokalnih službi, podsjetimo, konstatovao katastrofalno stanje seoskih puteva i obećao brzu sanaciju. Tog dana je dogovoreno da se zajedničkim djelovanjem Uprave za šume, lokalne samouprave i koncesionara seoski  putevi u što kraćem roku dovedu u red a ministar je najavio dolazak za 30 dana kako bi provjerio da li je obećano urađeno.

Ipak,skoro tri mjeseca kasnije, stanje je nepromijenjeno. Mještani su strpljivo čekali popravku puta a onda se riješili da podsjete nadležne na svoja obećanja. Uz pismo koje su uputili Simoviću, Upravi za šume i predsjedniku bjelopoljske opštine dostavili su i fotografiju katastrofalnog stanja puta od Kovrena do Gorica.

Podsjetili su, u prvom redu ministra poljoprivrede, da je početkom juna dao mještanima sela Gorice uvjeravanja i čvrsto obećanje da će se put u najkraćem roku, tačnije do 6. jula sanirati, dovesti u stanje da može da se koristi za potrebe običnih građana, te da će se spriječiti njegova dalja devastacija od strane Koncesionara šuma.

4048620620455805387962381181325270091563008n5b16e258a7d444aeb4021edc0a0a0a6734532221102169819274883411661447732692254720npreviewOrg

Foto:Kodex

Situacija na terenu do juče je bila nepromijenjena.

"Na putu je do sada jedan dan radila građevinska mašina greder na dionici puta od Prla do Škole (tu se pokvarila), jedan dan buldožer na dionici zvanoj Ćukovac (početak puta odmah na silasku sa asfalta) i na toj dionici je i nasuta jedna krivina gdje su se Koncesionarima par puta dosad prevrtale prikolice sa utovarom balvana. Ovih dana se tim putem, a upravo kamionima sa prikolicama intezivno izvoze bukovi balvani  iako na početku puta postoji znak zabrane za prevoz tereta preko 8 tona po osovini. U neposrednoj blizini mjesta Prlo  osječeno je ili je u toku sječa desetak hiljada kubika građe koja se jesenas bez obzira na sve kiše mora izvesti ovim putem", informisali su mještani uz saglasnost članova Savjeta Mjesne zajednice Kovren u pismu ministra Simovića.

Takođe su naveli da se samo ove godine, dakle po prvi put, mještani i oni koji još pomalo posjećuju svoj rodni kraj nijesu samoinicijativno organizovali popravku puta da mogu izaći autom do svojih kuća jer su računali da čvrsta uvjeravanju sa visoke funkcije moraju biti realizovana.
 

Pismo urodilo plodom, uslijedila reakcija

404746609437839191562793014405591058612224n

Mehanizacija od juče na terenu, foto:Kodex

Samo par dana nakon obraćanja mještana nadležne službe su se prihvatile posla.Tako je juče mehanizacija bjelopoljskog komunalnog preduzeća Lim i koncesionara izašla na teren. Uz pomoć mještana i uz nadzor šefa područne jedinice Uprave za šume Bijelo Polje Veska Konatara samo tokom jučerašnjeg dana sanirano je i dovedeno u red čak oko 10 kilometara seoskih puteva. Preostalih par kilometara puta koji je u izuzetno lošem stanju biće sanirano sjutra. Time će se za dva dana završiti ono na šta su mještani čekali skoro 90. 

U razgovoru za portal Kodex ističu da su zahvalni što je ministar reagovao na njihove apele. Naglašavaju da je ionako težak život na selu nemoguć bez iole prohodnog lokalnog puta.

Svjesni su ipak da će se odvoženje drvnih sortimenata nastaviti u narednom putu. Veliki teret uz kiše koje predstoje pogubne su za seoski drum. Apeluju na koncesionare da blagovremeno reaguju i isprave oštećenja. U suprtonom najavljuju, da neće tolerisati njihov neodgovoran odnos prema lokalnoj infrastrukturi i potrebama lokalnog stanovništva, već i da će blokirati put.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.