Novi rekord: Ispečena pljeskavica od 66,1 kilograma mesa

Najveća na svijetu

Novi rekord: Ispečena pljeskavica od 66,1 kilograma mesa

Majstori roštilja leskovačkog restorana "Koliba" ispekli su sinoć pljeskavicu od 66,1 kilogram roštiljskog mesa, najveću do sada na leskovačkoj Roštiljijadi, oborivši sopstveni prošlogodišnji rekord kada su ispekli pljeskavicu od 65 kilograma.

Prečnik pljeskavice prije pečenja bio je 1,9 metara.

Tokom pečenja i okretanja sa džinovske pljeskavice nije otpao ni jedan komadić mesa kao prethodnih godina, a majstori iz "Kolibe": Ljubiša Djordjević, Predrag Lazarević i Nikola Panić, kojima je ovo treći rekord zaredom, rekli su novinarima da je presudno bilo iskustvo iz prethodnih godina.

"Izbacili smo sve ranije greške i evo napravili smo pljeskavicu kojom smo i mi i žiri zadovoljni. Treću godinu zaredom 'Koliba' ne mijenja ekipu, pa je normalno što smo uigrani", ocijenio je Predrag Lazarević, inače jedan od dvojice vlasnika restorana "Koliba".

Ipak, bilo je i kritičnih trenutaka što se vidjelo po čestim konsultacijama trojice majstora koji su jednog momenta morali da "stišavaju" vatru na džinovskom roštilju, postavljenom ispred bine u centru Leskovca, gdje se odvija Roštiljijada.

"Najkritičnije jeste sama temperatura, podesiti temperaturu da pljeskavica ne izgori u tom prvom dijelu, a onda dolazi ono najgore – da se pored ovakve temperature okrene ovaj džin. Ipak, uspjeli smo, hvala Bogu", nije krio radost Lazarević.

Brendirano "Leskovačko roštilj meso" i ovoga puta pripremano je u radionici "Leskovački merak" dva dana prije pečenja. Ljubiša Djordjević otkrio je dio tajne spremanja "najveće pljeskavice na svijetu".

"Ovdje ima čistog mesa preko 60 posto, ostalo su sojine ljuspe i druge vrste mesa. Meso mora da se pripremi dva dana prije pečenja i odstoji na temperaturi od 0 do 4 stepena. Meso se za to vrijeme samo jednom premesi, a prije pečenja je važno je da se dobro umijesi kako se na roštilj-skari ne bi raspalo", ispriča je Djordjević.

Džinovsku pljeskavicu razgrabili su posmtrači, koji su skoro dva sata pratili postupak spravljanja i pečenja i sve vrijeme aplaudirali majstorima roštilja.

Cio postupak, od mjerenja mesa do podjele pljeskavice pratio je tročlani stručni žiri sa Zoranom Miraševićem iz Podgorice na čelu, svjetskim majstorom gastronomije, koji je rekao za Betu da pod hitno treba brendirati leskovačku "najveću pljeskavicu na svijetu".

"Ovako veliku pljeskavicu od toliko procenata mesa niko na svijetu ne pravi sem Leskovčana na Roštiljijadi. Zato je moj savjet da se ona pod hitno brendira, a vama Leskovčanima to nije teško jer čujem da već imate nekoliko zaštićenih brendova", kazao je Mirašević.

Preporuka, dodaje, dolazi zbog mogućnosti da neko ne ukrade već praktično – brend.

"Jer neko se može dosjetiti, ako to vi ne uradite, uradiće neko drugi", bio je mišljenja čovjek koji je napisao sedam knjiga o gastronomiji.

Beta
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.