Zaleđeni sok od narandže je zdraviji od svježeg
Ilustracija

Zaleđeni sok od narandže je zdraviji od svježeg

Sok od narandže prije upotrebe treba držati u zamrzivaču jer je, tvrde naučnici, mnogo zdraviji kada se zaledi pa odledi.

Naučnici su utvrdili da tijelo može apsorbovati mnogo više antioksidanata iz soka narandže kada se odledi, nego kada se pije svjež ili pasterizovan sok. Kada se prirodan sok zaledi, a potom odledi,hranljive materije đusa razdvajaju se na sitnije čestice, piše Avaz.ba.

Ovi djelovi, pod nazivom karotenoidi, djeluju snažno protiv raka, pretvaraju se u vitamin A, djeluju antiupalno i jačaju imuni sistem. Smatra se i da mogu spriječiti bolesti srca.

Naučnici sa Univerziteta u Sevilji ispitivali su kako zaleđivanje ili pasterizovanje (sterilizacija toplotom) soka od narandže djeluje na antioksidante. Oni smatraju da zaleđivanje, koje se sprovodi u industriji hrane kako bi se povećala trajnost namirnice, povećava zdravlje soka.

Istraživači se nadaju da će svoju teoriju testirati van laboratorije. Studija se fokusira na ono što naučnici zovu bioprihvatljivost antioksidanasa - odnosno njihovu mogućnost apsorbovanja iz hrane u krv, putem crijeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.