Komitet LIBE podržao ukidanje viza građanima Kosova
Foto: AA

Još jedan korak ka osiguravanju slobode

Komitet LIBE podržao ukidanje viza građanima Kosova

Komitet za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta - LIBE danas je usvojio preporuke da se građanima Kosova ukine vizni režim.

Ministarka evropskih integracija Kosova Dhurata Hodža koja boravi u Briselu, saopštila je da je Komitet LIBE izglasao liberalizaciju viza za Kosovo, što je još jedan korak ka osiguravanju slobode kretanja Kosovara. 

"Kosovo je ispunilo sve uslove koji su traženi i očekujemo da će proces donošenja odluke biti završen u ovoj godini, ali sada je sve u rukama institucija EU. Vrijeme je da Kosovo bude nagrađeno za obavljeni posao ispunjavanjem svih kriterijuma i da se naši građani slobodno kreću", izjavila je Hodža, saopšteno je iz Ministarstva evropskih integracija. 

Ministarka je pojasnila da nakon Komiteta, proces prelazi u Evropski parlament čija se sjednica očekuje sredinom septembra ove godine i potom ide na Savjet ministara EU. 

Evropska komisija je 18. jula ove godine potvrdila da je Kosovo ispunilo preostala dva uslova za viznu liberalizaciju u vezi sa ratifikacijom sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i značajan uspjeh u borbi protiv kriminala i korupcije, čime je zadovoljilo sve kriterijume iz Mape puta za viznu liberalizaciju. 

Kosovo je jedina zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja još uvijek ima vizni režim sa EU. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.