Turska obilježava nacionalni praznik Dan pobjede
Foto: AA

Turska obilježava nacionalni praznik Dan pobjede

Širom Turske danas se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede, a tim povodom se održavaju prigodne manifestacije i skupovi.

Obilježavanje praznika počelo je jutrošnjim intoniranjem nacionalne himne i polaganjem vijenaca ispred Spomenika Republike na istanbulskom trgu Taksim,javlja Anadolija.

2018083023213225436778484Web

Foto:AA

Vijence su položili predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti Istanbula, Komande istanbulskog garnizona turske vojske i predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija.

2018083023213225436778495Web

Foto:AA

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan predvodiće državni vrh na svečanom skupu koji će biti upriličen u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, u Ankari.

Svečani prijem bit će upriličen i u Predsjedničkoj palati u Ankari, a turski predsjednik Erdogan prisustvovaće i svečanoj promociji diplomaca Vojne akademije.

Na današnji dan, prije 96 godina, turske snage su predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom zabilježile veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Ratu za nezavisnost Turske vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede u Turskoj se obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.