Novo trovanje pasa i mačaka, ovog puta u Tivtu
Trovanje životinja u Tivtu

Otrov bačena po javnim površinama, opasnost i za djecu

Novo trovanje pasa i mačaka, ovog puta u Tivtu

Više građana Tivta požalilo se da su njihovi kućni ljubimci, ali i veliki broj drugih pasa i mačaka sinoć i jutros otrovani.

 Kako je saopštila NVO Prijatelji životinja Podgorica, mještani tvrde, da je za sada nepoznati počinilac ili više njih sinoć u naselju Seljanovo, na javnim površinama pobacao velike količine hrane, u kojima se nalazila otrovna supstanca.

"Na taj način je otrovan veliki broj pasa i mačaka, kako vlasničkih, tako i lutalica. Neke od njih su građani brzom intervencijom, uz pomoć veterinara uspjeli da spasu, ali za većinu otrovanih životinja spasa nije bilo.
Prema informacijama koje smo dobili od građana, o svemu je obaviještena tivatska policija, koja je izašla na teren i obavila uviđaj, nakon čega su vatrogasci uklonili otrovne supstance sa javnih površina. Ipak, zbog bojazni da nije sav otrov uklonjen, molimo sve vlasnike kućnih ljubimaca da u narednih nekoliko dana ne izvode svoje ljubimce na mjesto gdje je otrov posut", istakli su iz pomenute NVO.

tv4Foto:Privatna arhiva

Građani takođe napominju da ovo nije prvi slučaj masovnog trovanja životinja u Tivtu.

 Prijatelji životinja Podgorica apeluju na nadležne organe da urade sve što je u njihovoj moći, kako bi otkrili počinioce ovog krivičnog djela i adekvatno ih kaznili. Napominju i da ovaj otrov nije samo opasnost po životinje, jer kako se radi o javnoj površini, on predstavlja izuzetno veliku opasnost i po djecu koja se tu igraju.

"Prema načinu na koji su otrovane životinje umirale, pretpostavljamo da se radi o izuzetno jakoj otrovnoj supstanci, koja bi ubila  čak i odraslu osobu", upozoravaju iz ove NVO.

tv3

Foto: Privatna arhiva

Kao veliki problem vide to što se otrov kojim možete ubiti životinju može potpuno legalno kupiti u svakoj poljoprivrednoj apoteci, bez ikakve evidencije kupca.

"Poređenja radi, građani ne mogu u apoteci ni andol da kupe bez ljekarskog recepta. Zbog svega navedenog, mišljenja smo da bi poljoprivrednici trebali da od nadležnog ministarstva traže potvrdu za kupovinu pesticida, sa kojom bi odlazili u poljoprivrednu apoteku i uz lični dokument i evidentiranje kupili isti. Na taj način bismo znali ko je, kada i gdje kupio otrovnu materiju. Čudi nas činjenica da Ministarstvo poljoprivrede do sada nije prepoznalo ovo kao način rješavanja masovnih trovanja životinja u Crnoj Gori, s obzirom na činjenicu da se ovakve scene dešavaju na svakih deset dana, po raznim crnogorskim gradovima", zaključuju Prijatelji životinja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.