Prva banka zaslužuje nagradu oslobođenja Nikšića, pomagali  sportiste, bolesne, stvaraoce

Predlog CKM-a

Prva banka zaslužuje nagradu oslobođenja Nikšića, pomagali sportiste, bolesne, stvaraoce

Upravni odbor Crnogorske kulturne mreže predložio je da ovogodišnju Nagradu oslobođenja Nikšića dobije Prva banka Crne Gore, koja je već odavno ovo priznanje zaslužila.

"Kroz vjekovno postojanje ranije kao Nikšićka, a danas kao  Prva banka Crne Gore ne samo da je bila poslovna kompanija, već dobročinitelj i dobrotvor hiljadama sportskih kolektiva, pojedinaca, ali i umjetničkih organizacija i stvaralaca, koji su pravili izvrsne rezultate zahvaljujući širokogrudosti i viziji Prve banke da podrži najvrednije i najbolje iz Nikšića i Crne Gore.  Prva banka je perjanica i u humanitarnim akcijama, tako da je kontinuirani dobrotvor bolnice u Brezoviku, Centra za đecu sa smetnjama u razvoju i mnogim drugim akcijama koje se održavaju za pomoć najugroženijima. Treba istaći da je Prva banka jedan  od donatora rekonstrukcije bazena u sportskom centru", saopštili su iz CKMa. 

Ističu i da Prva banka u kontinuitetu stipendira studente iz Nikšića i ostalih crnogorskih gradova, što je najbolji vid ulaganja u znanje, ali i budućnost tog grada i zemlje. Prva banka je donator i mnogih sportskih kolektiva.

"No, sigurni smo da ne postoji privredno društvo koje ima veće pravo i zadsluge da se okiti nagradom grada Nikšića, a u to ime navodimo koliko je bilo teško opstati u 117. godina postojanja ove kompanije.   Prije 117 godina, 1901. godine osnovana je Nikšićka štedionica, prva banka u tadašnjoj Knjaževini Crnoj Gori. Dobila je ime po gradu u kojem je osnovana, a koji je u to doba uveliko pisao nove i drugačije strane istorije. Nastanak jednog naprednijeg društva i grada služio je kao podstrek i razvoju privrede, pa  je osnivanje crnogorske pivare „Onogošt“ (1896.) i Prve nikšićke štedionice (1901.) dovelo do stvaranja industrijskog i bankovnog kapitala. To je ujedno, prelomni trenutak koji otvara novi period u daljem razvoju privrede i društvenih odnosa u Nikšiću. Prvu poslovnu godinu Štedionica je završila sa čistim dobitkom. Iako neznatan, ovaj dobitak je, ipak, pokazao da je prva bankarska ustanova u Knjaževini tokom prve godine postojanja prebrodila mnoge probleme, obezbijedila opstanak, ali i otvorila put za nastanak i razvoj novih finansijskih jedinica u drugim privrednim centrima", podsjetili su iz CKMa,

Nakon 117 godina postojanja, naglašavaju iz ove organizacije, Prva banka je moderna bankarska institucija, koja predstavlja spoj iskusnih bankarskih stručnjaka i mladih, obrazovanih ljudi, spremnih da prepoznaju potrebe svojih klijenata i izađu im u susret.

"Prva banka prati svjetske trendove u bankarstvu, poštujući zahtjeve poslovanja, uz uvijek prisutnu viziju – da postane stabilna poslovna banka bazirana na crnogorskim resursima i crnogorskom znanju.Ako je Prva banka od svog postojanja uvijek bila na usluzi građanima Nikšića, ako je podržavala i pdržava sve one kojima je pomoć bila potrebna, od spostista, bolesnih, stvaralaca… ako je bila podrška mnogim pravnim i fizičkim subjektima naša organizacija sa ponosom predlažemo Prvu banku Crne Gore za Nagradu oslobođenja Nikšića za 2018. godinu!Očekujemo da će Žiri uvažiti naš prijedlog, i dodjeljivanjem nagrade se u ime građana Nikšića zahvaliti Prvoj banci za doprinos koji je dala njegovom razvoju", zaključuju u CKMu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.