Telegram promijenio politiku privatnosti, osim u Rusiji s kojom je u sukobu
ilustracija

Telegram promijenio politiku privatnosti, osim u Rusiji s kojom je u sukobu

Aplikacija za slanje poruka Telegram izmijenila je svoju politiku privatnosti i prihvatila da odaje određene podatke korisnika u slučaju "terorizma", osim u Rusiji, s kojom je u sukobu.

"Ako Telegram primi sudski nalog u kom se potvrđuje da ste osumnjičeni za terorizam, možemo dati nadležnim vlastim vašu IP adresu i broj telefona", navedeno je u novim pravilima privatnosti, uz dodatak da se "to još uvijek nijednom nije desilo".

Postoji i jedan izuzetak.

"Nećemo razmatrati nijedan zahtjev ruskih vlasti i naša politika privatnosti se ne primjenjuje u Rusiji. Nastavićemo da se odupiremo", rekao je jedan od osnivača Telegrama Pavel Durov, nakon što je ruska agencija za komunikacije Roskomnadzor pozdravila izmjene, prenijela je Beta.

Ruske vlasti su sredinom aprila naredile blokadu Telegrama, koji ima 200 miliona korisnika, od čega je sedam odsto u Rusiji, jer ta aplikacija ne omogućava službama bezbjednosti da čitaju poruke korisnika.

Telegram je, ipak, uspio da zaobiđe blokadu i uglavnom mu se može pristupiti iz Rusije.

Na sajtu aplikacije je navedeno da su izmjene stupile na snagu 14. avgusta u skladu s evropskim zakonom o zaštiti podataka.

Durov je rekao da će preduzete mjere učiniti Telegram manje atraktivnim za one koji čitaju terorističku propagandu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.