Crna Gora će ove sezone od turizma prihodovati više od milijardu eura
Žarko Radulović

Radulović uvjeren

Crna Gora će ove sezone od turizma prihodovati više od milijardu eura

Crna Gora će ove sezone od turizma prihodovati više od milijardu eura, saopštio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) i suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars, u čijem sastavu je i hotel ,,Splendid“, Žarko Radulović. On smatra da bi turistički promet bio i veći da su inspekcijski organi smanjili udio sive ekonomije.

Predsezona i špic turističke sezone su generalno bili dobri i bolji nego prošle godine. Ukupni promet bi trebao da bude veći nego prošle godine i iznosi više od milijardu eura – kazao je Radulović Pobjedi.

On je, međutim, upozorio da je i ove godine, čak i nešto više nego prošle, bila zastupljena siva zona.

- Za to direktno optužujem inspekcije i državne i lokalne, jer postoji jedan paradoks koji ne mogu da shvatim, a to je da oni nemaju ingerencije da kontrolišu objekat koji je nelegalan, nego kontrolišu samo one koji su legalno prijavljeni. I glavni generatori sive ekonomije su inspekcijske službe jer ne rade svoj posao – tvrdi Radulović.

Prema njegovim riječima, inspekcije nesuzbijanjem sive ekonomije stvaraju legalnim firmama nelojalnu konkurenciju.

 - Ta nelojalna konkurencija radi pored nas i ,,ubira kajmak“. Čak me ova sezona podsjeća na onaj haos i promet sa ulica iz 2008, 2009. i 2010. godine – istakao je Radulović.

On je najavio da će CTU, koje je imalo mnogo primjedbi na inspekcijski rad, uskoro objaviti knjigu o radu inspekcijskih službi na teritoriji Crne Gore.

- Kad smo krivi neka kažnjavaju, ali i kad nijesmo bili krivi kažnjavani smo jer oni moraju nešto da ti nađu, dosta njih i kaže ,,dobro ti je što sam te ovoliko kaznio, jer ja te moram kazniti, bolje ti je to nego da sam ti našao nešto više" – naveo je Radulović.

On smatra da je dosadašnji dio sezone bio dobar za sve koji su se dobro pripremili i koji razumiju što tržište traži.

- Tržište se mijenja, promijenila se i struktura gostiju, koji ove sezone očigledno mnogo manje troše u vanpansionu nego proteklih godina. Neko je uspio i pogodio što je potrebno za ovu godinu, pa je dobro prošao, dok neko ko je radio kao svih proteklih godina nije uspio – objasnio je Radulović.

Naveo je da je cjenovna politika bila pretežno dobra ove sezone, ali i naglasio da je bilo i drugih slučajeva.

- Imamo mjesta koja su jako skupa i tu leži zec kada su u pitanju oni koji nijesu dobro prošli ove sezone. Moramo da razmišljamo kako da se prilagodimo novim uslovima i novim gostima – istakao je Radulović.

Ponovio je da i ovu sezonu karakterišu standardni problemi kao što su buka, smeće i neodgovorni taksisti.

- Imamo nekoliko primorskih opština koje su ove godine bile veoma prljave. To je slučaj u Herceg Novom, Kotoru i u velikoj mjeri u Budvi, gdje komunalne službe nijesu valjano radile svoj posao – rekao je Radulović.

Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.