U četvrtak glasanje o ukidaju viza za građane Kosova
Foto: AA

Vlada Kosova očekuje pozitivan ishod

U četvrtak glasanje o ukidaju viza za građane Kosova

Vlada Kosova očekuje pozitivan ishod glasanja o ukidanju viza za građane Kosova, koje je će biti obavljeno na sastanku Komiteta LIBE Evropskog parlamenta u četvrtak, u Briselu, rečeno je danas nakon redovnog sastanka Ministarskog savjeta za evropske integracije Kosova, kojim je predsjedavao premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Ministarka evropskih integracija Kosova, Dhurata Hodža najavila je da će sutra i prekosutra u Briselu biti održan sastanak o liberalizaciji viza za Kosovo, te je kazala da očekuje dobre vesti i usvajanje preporuke o liberalizaciji viza i na Komitetu LIBE, kako bi se prešlo na naredni korak, na usvajanje u Evropskom parlamentu. 

“Sjutra je diskusija, a glasanje je prekosjutra, 30. avgusta. Ne očekujemo iznenađenja. Imala sam sastanke sa svakim članom Komiteta LIBE u Briselu pojedinačno i svi su obećali svoj glas. Nije potrebna jednoglasnost, već većina glasova pri glasanju na ovom Komitetu i možemo reći da mi, na sreću, imamo tu većinu”, kazala je Hodža. 

Ona je naglasila da i članovi Komiteta LIBE, koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo, podržavaju proces liberalizacije viza za građane Kosova.

Hodža je kazala da će ona biti u Briselu tokom sastanak Komiteta LIBE i da će se sastati sa izvestiteljkom Evropskog paralamenta za Kosovo Tanjom Fajon. 

2018082823210193936726168Web

Haradinaj, foto:AA

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je kazao da je rad ministarke evropskih integracija u ispunjavanju obaveza koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) višetruko važan. 

“Ne samo da daje dobar signal za liberalizaciju viza, nego to nam daje i legitimitet da apliciramo za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Ne možemo aplicirati za kandidaturu ako nismo primijenili više od 50 posto SSP-a i mi smo u tom procesu”, kazao je Haradinaj. 

Haradinaj je naglasio da je na sastanku Ministarskog savjeta za evropske integracije Kosova, od ministara zatraženo da se ubrza rad na ispunjenju obaveza kako bi do kraja septembra bila završena primjena ERA1, podugovora sa EU u okviru SSP-a i kako bi se krenulo sa drugim podugovorom ERA 2. 

I Hodža je istakla da se je potrebno da se  ubrza proces ispunjavanja obaveza iz SSP-a, te je najavila da će narednih nedejlja iznijeti tačan procenat primjene obaveza po ministarstvima.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova stupio je na snagu 1. aprila 2016. godine, a Evropska komisija je 18. jula ove godine potvrdila da je Kosovo ispunilo preostala dva uslova za viznu liberalizaciju u vezi sa ratifikacijom sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i značajan uspjeh u borbi protiv kriminala i korupcije, čime je zadovoljilo sve kriterijume iz Mape puta za viznu liberalizaciju.

Nakon što se o liberalizaciji viza izjasni Evropski parlament, slijedi i glasanje u Evropskom savjetu. Kosovo je jedina zemlja u region Zapadnog Balkana koja još uvijek ima vizni režim sa EU. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.