Crveni krst CG pružio pomoć za oko 1000 migranata
Foto: CKCG

U prvoj polovini godine

Crveni krst CG pružio pomoć za oko 1000 migranata

Iako je službeno Crna Gora, nakon proglašenja nezavisnosti, postala 186 članica Međunarodnog pokreta Crvrenog Krsta i Crvenog Polumjeseca, istorija pamti da je Crnogorski Crveni krst prva organizacija takve vrste na Balkanu. Osnovan je avgusta 1875. godine na Cetinju pod imenom Odbor za pomoć stradajućim Hercegovcima i prvi predsjednik mu je bio crnogorski mitropolit Ilarion Roganović.

Iste godine Crna Gora je ratifikovala Ženevsku konvenciju o pravima ranjenika i postala 22. po redu puopravna članica organizacije Crvenog Krsta. Od tada pa sve do kraja Drugog svjetskog rata na čelu Crnogorskog Društva Crvenog Krsta nalazili su se crkveni velikodostojnici. U cijelom svom trajanju crnogorski Crveni Krst pružao je pomoć onima u nevolji. Danas su među njima i migranti koji  usve većem broju pristižu u Crnu Goru.

Crna Gora se, ponovnim otvaranjem "jadranske rute", suočila sa povećanim prilivom migranata i tražilaca azila. Većina njih ulazi u našu zemlju preko graničnog prelaza Božaj, a određeni broj njih je napušta preko Pljevalja. Tako su Podgorica i Pljevlja mjesta sa najvećim brojem migranata u Crnoj Gori i teritorije na koje je Crveni krst fokusirao svoje aktivnosti. I dok u Podgorici više nije ni neobično sresti migrante svjedoci smo i da se Pljevljaci polako navikavaju na činjenicu da su postali bitna tačka na putu nevoljnika.

Crveni krst Crne Gore je zbog većeg broja migranata aktivirao sistem za dobijanje međunarodne pomoći od strane Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kroz DREF fond, odnosno fond za hitnu pomoć, za potrebe pružanja humanitarne podrške migrantima u Crnoj Gori.

“Crveni krst Crne Gore je u prvoj polovini godine pružio pomoć za oko 1000 migranata, što je bio razlog da se naša organizacija obrati za podršku Međunarodnoj federaciji. Sredstva iz DREF-a su namijenjana za pružanje humanitarne pomoći migrantima, pomoć u hrani, higijeni, setovima prve pomoći, pomoći priliko uspostavljanja porodičnih veza, i njihova realizacija će trajati do kraja oktobra.” saopštili su iz Crvrnog  Krsta Crne Gore.   

Artikli obezbijeđeni kroz DREF distribuiraju se direktno korisnicima koji imaju potrebu za humanitarnom pomoći,  što znači da se pomoć dijeli migrantima i tražiocima azila koji dolaze u Društveni centar u Spužu, licima koja čekaju prijem u Centru za prihvat, i, kada je potrebno, migrantima i tražiocima azila na teritoriji opštine Pljevlja. U ove svrhe obezbijeđeno je ukupno 2000 paketa koji se distribuiraju na osnovu terenske procjene zaposlenih i volontera Crvenog Krsta.

Crveni Krst Crne Gore je počeo sa realizacijom ovih i sličnih aktivnosti još 2015. godine. U saradnji sa partnerima migrantima se, pored humanitarne pomoći, pruža i psiho-socijalna podrška, organizuju edukativne radionica i drugi servisi podrške, kako bi migrantima i tražiocima azila boravak u Crnoj Gori bio što humaniji. U konkretnim aktivnostima pružanja podrške migrantima uključeno je 50 volontera i deset zaposlenih u Crvenom Krstu Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.