Eksplozija u fabrici Tara u Mojkovcu: Nema odgovornih za smrt Čobeljića i Vujičića
Transport povrijeđenih, foto:Arhiva Kodexa

Eksplozija u fabrici Tara u Mojkovcu: Nema odgovornih za smrt Čobeljića i Vujičića

Nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica u vezi sa eksplozijom koja se 29. januara ove godine dogodila u fabrici „Tara aerospace“ u Mojkovcu, ocijenilo je Državno tužilaštvo.

Podjsetimo prilikom eksplozije u pogonu za presovanje smrtno su stradali zaposleni radnici Radovan Čobeljić i Maksim Vujičić.

" Tužilac je ocijenio da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica, za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, o čemu je sačinio službenu zabilješku i obavještenje", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Kako se dalje navodi,  eksplozija i požar su se dogodili u pogonu “Velika presa” u kome se tog dana na hidrauličnoj presi, alatom za presovanje, vršilo presovanje smjese koja ulazi u sastav pirotehničkog kvadra za IC mamce.

Kako se navodi u odluci Tužilaštva, vještak je dao mišljenje da je do eksplozije došlo u trenutku kada je radnik fabrike Čobeljić preko prethodno postavljenog tiskača, sastavljao pomoćni alat.

Tom prilikom, najvjerovatnije usljed udara, trenja ili pritiska, došlo je do pretvaranja mehaničke energije u toplotnu energiju, koja je tako oslobođena upalila crni barut a potom i MTF smjesu, u alatu koji je bio postavljen na kolicima hidraulične prese.

"Na osnovu izvršene simulacije, vještak je došao do zaključka, da je u radnoproizvodnom prostoru objekta “Velika presa”, u trenutku eksplozije, prvo aktivirana MTF smjesa koja sagorijeva eksplozivno, a potom ispresovan pirotehnički kvadar koji sagorijeva obično. Taj zaključak, da je prvo došlo do eksplozije MTF smjese, potvrdjuju i konstatovani tragovi: karakteristični spoljni tragovi – izgled “nadulog” objekta; odbacivanje aluminijumske stolarije u polje, čime se dokazuje kontinualno dejstvo eksplozije na sve strane i neoštećen pod u prostoru eksplozije", stoji u Odluci državnog tužioca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.