Zeljastim povrćem protiv kancera, samo ga nemojte prekuvati
Foto: Ilustracija

Štiti debelo crijevo

Zeljastim povrćem protiv kancera, samo ga nemojte prekuvati

Poznato je da je zeljasto povrće (kupus, kelj, karfiol, brokoli) vrlo dobro za zdravo funkcionisanje debelog crijeva, ali nije detaljno objašnjeno zbog čega.

Naučnici su otkrili da zeljasto povrće sadrži antikancerogena hemijska jedinjenja koja se oslobađaju dok se povrće razlaže u debelom crijevu. 

Studija je urađena na laboratorijskim miševima i fokusirala se na to kako zeljasto povrće oblaže sluzokožu debelog crijeva, a riječ je o procesu koji traje između četiri i pet dana. 

Naučnici su istraživali hemijski sastav poznat pod nazivom indol-3-karbinol, koji se oslobađa dok se žvaće zalogaj brokolija, kelja, kupusa... 

Savjetuju da se zeljasto povrće prije konzumiranja ne prekuvava da ne bi izgubilo korisne antikancerogene sastojke. Kisjelina u debelom crijevu modifikuje indol-3-karbinol, koji nastavlja 'putovanje' probavnim sistemom i indoli deaktiviraju snažne estrogene, koji pospješuju rast tumora. 

Studija je pokazala da je hrana bogata indolima zaštitila miševe od razvoja kancerogenih ćelija, čak i one koji su nakon prethodno obavljene genetske analize bili u visokorizičnoj grupi za razvoj karcinoma. 

Čak i kad je kod nekih miševa tumor počeo da se razvija, primijenjen je odgovarajući režim ishrane bogat zeljastim povrćem i napredovanje tumora je zaustavljeno, prenosi 24 sata. 

Studija na miševima upućuje na to da na smanjenje rizika od razvoja raka debelog crijeva ne utiču samo vlakna sadržana u zeljastom povrću, već i važni molekuli otkrivene u njima. Dalje studije će omogućiti da se otkrije da li ti molekuli na isti način djeluju i na ljudski probavni trakt.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.