Pažljivo sa slatkišima: EVO koliko šećera dnevno možete da unesete
Foto: Ilustracija

Bijela smrt

Pažljivo sa slatkišima: EVO koliko šećera dnevno možete da unesete

Iako birate zdravu hranu, to ne znači da možete da se opustite i jedete koliko god želite. Ovo posebno važi za namirnice koje su bogate šećerom, bez obzira da li je riječ o prirodnom ili vještačkom.

Ovih dana na internetu se mogu pronaći razni savjeti oko konzumiranja šećernih napitaka i hrane, ali dobro je zanti da zvanična preporuka dnevnog unosa šećera ne postoji. 

Ipak, određene organizacije su odredile granicu - dnevni limit, na osnovu kojeg možete da odredite svoj unos ove materije. 

Uprave za kontrolu hrane i lijekova (FDA) sugeriše da od ukupne količine dnevno unijetih kalorija dodati šećer ne bi trebalo da predstavlja više od 10 odsto. 

Ako se vaša ishrana zasniva na unosu 2.000 kalorija, to znači da treba da unosite 52 grama (12 kašičica) šećera dnevno ili 364 gr (84 kašičica) šećera nedjeljno. 

Sa druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija  sugeriše da bi trebalo najviše da unosimo 25 grama (šest kašičica) na dan dodatog šećera ili 175 gr šećera (42 kašičice) nedjeljno. 

Šta se dešava kada unosimo previše šećera? 

U kratkom periodu, neželjni efekti unosa previše šećera uključuju problem sa koncetracijom, promjenu raspoloženja na iznenadne padove šećera u krvi. Previše šećera (posebno u hrani koja ima visok glicemijski indeks) takođe je povezan sa pojavom akni i prijeveremenim dobijanjem bora. 

Na duže staze, oni koji redovno konzumiraju prerađenu hranu bogatu šećerom može da dovede do raznih upala u tijelu, prekomjerne gojaznosti, može čak i povećati šanse za nastanak i razvoj drugih hroničnih bolesti kao što su bolesti srca i dijabetes, prenosi B92. 

"Niko ne dobija preveliku težinu zbog šećera u mlijeku. Ista stvar važi za svježe voće. Problem je s hranom koja ima visok sadržaj dodatih šećera.", napominju stručnjaci.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.