Pronađena olupina u Jadranskom moru, u sefu zlato vrijedno više miliona eura (VIDEO)
Foto: Screenshot

Još dva zarona da bi bilo potvrđeno

Pronađena olupina u Jadranskom moru, u sefu zlato vrijedno više miliona eura (VIDEO)

Ekipa sastavljena od međunarodnih ronilaca pronašla je sef u olupini slavnog admiralskog broda "Re d'Italia", potonulog 1866. u Viškom boju u Jadranskom moru.

Ronioci se nadaju da bi u sefu moglo da bude zlato koje je, prema spekulacijama, taj brod prenosio za predstavnike italijanske vlasti u Dalmaciji.

Ukoliko se u sefu stvarno nalazi zlato, to blago bi danas vrijedjelo prema procjenama nekoliko desetina miliona eura.

Kako bi sve bilo potvrđeno, ekspedicija traži od Hrvatske da odobri još dva zarona.

"Nikada u životu nijesam vidio pod morem veliki sef, a kako sam čuo za staru legendu o blagu na brodu “Re d'Italia“, nadam se da je to taj. Dodirnuo sam ga, sef je metalan, mislim da je to taj", rekao je Tomas Bauer, član međunarodne ekipe vrhunskih ronilaca koji ovih dana istražuju tu slavnu olupinu, prenosi HRT.

Svaki zaron do olupine broda „Re d'Italia“ izuzetno je zahtjevan jer se ona nalazi na čak 115 metara dubine. Ronioci koriste posebnu vrstu opreme, a ronjene traje i po nekoliko sati.

Sef je otkriven tokom četvrtog, posljednjeg zarona koje je odobrila država.

"Sef bi kao takav trebalo da ide na istraživanje, jer taj sef i taj brod čuva i 391 duša potonula tokom borbe u Viškom boju", rekao je hrvatski ronilac Lorenco Marović.

Inače, roniocima koji otkriju potonulo blago po zakonu pripada 10 odsto vrijednosti blaga.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.