Franca: Povratili smo tržište, plate redovne, angažovani i novi radnici
Nastavljena proizvodnja, Foto: Kodex, arhiva

Pripreme za izgradnju nove fabrike u toku

Franca: Povratili smo tržište, plate redovne, angažovani i novi radnici

Kompanija za proizvodnju i preradu mesa Mesopromet Franca iz Bijelog Polja čiju je fabriku krajem aprila zahvatio katastrofalan požar upostavila je 90% proizvodnje. Redovno snabdijevaju trgovačke lance, hotele i svoje maloprodaje. Otpuštanja radnika nije bilo a radi se na projektima za početak izgradnje nove fabrike.

Prvi čovjek kompanije posebno je zadovoljan što uspijevaju da odgovore na potrebe sezone koja je u toku.

"Proizvodnja je nastavljena u fabrici koja je prošle godine otvorena za proizvodnju mesa bez dima. Pogoni su prekomponovani i prilagođeni za nastavak proizvodnje koja se nesmetano obavlja. Mogu reći da je proizvodnja uspostavljena oko 90% kapaciteta, trenutno snabdijevamo sve trgovačke lance, hotelsko-turističke sadržaje kao i sopstvene maloprodaje. Obrzirom da je sezona i da je obim posla povećan, zadovoljni smo što smo uspjeli da osposobimo ponovnu proizvodnju i snabdijevamo sve one koji su konzumenti naših proizvoda. Vratili smo se na tržišta koja smo opsluživali", kazao je za portal Kodex direktor kompanije Hilmija Franca.

Kompanija je prije stravičnog požara zapošljavala više od 1100 ljudi. Ne samo da nakon teške epizode nije bilo otpuštanja već su angožavani i novi ljudi.

5ae8891b47c0410b99ba58ab0a0a0a6731564132102166905462839936090783557288984576npreview

Snimak iz vazduha, foto:Kodex

"Što se tiče radnika i njihovog ličnog dohotka, nije bilo otpuštanja radnika i sve obaveze pema radnicima se završavaju na vrijeme kao što je bilo i prije samog požara. Mogu reći da smo zaposlili još radnika, koji su zaduženi za raščišćavanje fabrike kao i radnike koji su u toku sezone upošljeni u našim trgovačkim lancima", naglašava Franca.

On je dodao i da još uvijek nije dobijen zaključak Vlade u vezi davanja subvencija na zadržavanje radnog mjesta čije je postojanje ugroženo usled nastupanja više sile ili ljudske radnje koja se nije mogla predvidjeti ili izbjeći.

59ce7404e9c84c4ba3920f260a0a0a67hfpreviewOrg1

Franca: Visina štete još uvijek nije precizno utvrđena

Vatrena stihija uništila je oko 10 000 m2 poslovnog prostora a pričinjena je velika materijalna šteta.

"Još uvijek nije izvršena tačna procjena štete koja je nastala, još uvijek se vrše razne procjene i čekamo stručno mišljenje osoba koje su nadležne da istu precizno utvrde", kaže direktor kompanije.

Prema njegovim riječima, sa fabrike koju je progutala vatra uklonjen je lim, uklanja se betonska konstrukcija i oslobađa teren za projektovanje i izgradnju nove fabrike.

"U fazi izrade su idejni i građevinski projekti koji zahtijevaju dosta vremena", kaže Franca.

Uzrok požara još uvijek nije utvrđen i čeka se nalaz vještaka iz Forenzičkog centra iz Danilovgrada 

"Kada dobijemo rezultate svakako da će i javnost biti blagovremeno obaviještena", poručuje Franca.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.