Znate li koliko su zaista zdravi orasi?
Ilustracija

Znate li koliko su zaista zdravi orasi?

Ako vam nije poznato zbog čega je sve zdrav orah, vrijeme je da se informišete i saznate koliko je dobar za vaše zdravlje.

Orasi su bogat izvor omega-3 masnih kiselijna. Te kisjeline snižavaju nivo lošeg i povećavaju nivo dobrog holesterola u krvi. Kao krajnji rezultat, redovno konzumiranje oraha može da vas zaštitit od kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara, koronarne arterijske bolesti i potencijalnih opasnosti koje se odnose na srce. 

Pored zaštite srca, orasi, sa svojim sadržajem omega-3 masnih kisjelina, imaju moć da spriječe upalna oboljenja, kao što su astma, psorijaza, ekcemi i reumatski artritis. 

Orasi se mogu pohvaliti i antioksidativnim svojstvima koja poboljšavaju imunološki sistem i štite organizam od preranog starenja, pojave raka i neuroloških poremećaja. 

Oni su, takođe, bogat izvor vitamina E koji pomaže u rješavanju kožnih problema. 

Orasi mogu biti zdrava hrana osobama koje su na dijeti, jer ubrzavaju metabolizam. 

Ova voćka je veoma bogata vitaminima B kompleksa, kao što su folati, riboflavin, tiamin i drugi, što ih čini idealnom namirnicom za trudnice. 

Osim toga, orasi sadrže nekoliko minerala i hranjivih materija, kao što su mangan, kalijum, cink, kalcijum, gvožđe, magnezijum, selen i bakar, koji služe u različite svrhe, uključujući razvoj spermatozoida i sintezu kisjelina. 

Mogu se koristiti i kao prirodni laksativi, jer mogu pomoći kod zatvora. 

Orah se može pohvaliti i jakim adstrigentnim svojstvima koja štite kožu od isušivanja. U stvari, iz istog razloga orasi se već godinama koriste u terapijskim masažama, aromaterapijama i kozmetičkim proizvodima. 

Orasi, sa svojom riznicom hranjivih materija, minerala i vitamina, podstiču rast, razvoj i opštu dobrobit. Oni smanjuju rizik od strašnih oboljenja, kao što su visok krvni pritisak, rak crijeva i druge vrste raka. 

Orasi su već odavno jedan od omiljenih sastojaka kolača. Međutim, nemojte ih konzumirati samo u omiljenoj poslastici – orah, sam po sebi ima fantastičan ukus, a sada kada znate i koliko je zdrav, vjerujemo da ćete ga jesti što češće.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.